Naar inhoud springen

Edinburgh

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Uutzicht over Edinburgh.

Edinburgh (uutspreuken deur Edinburghers as "edin-braah" en soms as "edin-burra" deur meensen van buten de stad) (Schots: Edinburgh, Schots-Gaols: Dùn Èideann) is sinds 1492 de heufdstad van Schotlaand (een laand van 't Verienigd Keuninkriek). De stad leit an de oostkust, an de zuudziede van de Firth of Forth, en is de zetel van 't Schotse parlement dat in 1999 opnei insteld is. In 't Schots-Gaols hiet de stad Dùn Èideann, mor de inwoners numen 't liefkeuzend Auld Reekie ("Olde Reukerd").

Bestuurlijke indieling

[bewark | bronkode bewarken]

Edinburgh hef ongeveer 450.000 inwoners, en is een van de Lieutenancy areas of Scotland. De binnenstad van Edinburgh bestiet oet Old Town en New Town.

Edinburgh had vrogger uutstrekte dokken. 't Havengebied, Leith, is herstructureerd, en de haven wördt noe veurnaomelijk bezoch deur cruiseschepen die naor Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duutslaand en Nederlaand vaoren. In de haven leit noe de 'Royal Yacht Brittania', een enorm schip van de keuninklijke femilie, waor toeristen een rondleiding kunnen kriegen.