Naar inhoud springen

Dag

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy

Een dag is de tied dee de eerde neudig hef veur een volledige umwenteling (um de Noord-Zuudas). Soms wonnen mit de term dag allinnig de tied tussen zunsopgang en zunsondergang bedoeld. Een iets nauwkeurigere andujing is etmaol. Een etmaol duur 24 ure en bevat alle vier de dagdelen, dit bin de mannen, de mirreg, de avend, en de nach.

De zunnedag (tied tussen 't weer even hoog an de hemel staon van de zunne) is neet even lang as de steernsdag (tied tussen 't weer op dezelfde plaotse staon van de steerns). 't Verschil is zo'n 4 menuten. Dit kump deurdat de eerde bie een umwenteling veerder ereisd is in heur baone um de zunne hinne.

De snelheid waormee de eerde um heur as drei, nimp langzaam of as gevolg van de getiejenwarking van de maone en de zunne. De dag wonnen dus steeds langer. Oek wissel de umwentelingssnelheid van de eerde mit de massaverdeling - krimpen de oceanen of de atmosfeer wat in deur ofkoeling, dan geet de eerde wat rapper dreien (behoud van dreimement). Soortgelieke verschillen bin mit mederne tiedmeetmethodes goed te zien.