Naar inhoud springen

Denmaark

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
(döärstüürd vanaf "Dänemarken")
Zai Denmaark (deurverwiespagina) veur aandere betaikenissen van Denmaark
Kongeriget Danmark
Vlagge van Denmaark
Vlagge van Denmaark
Wåpen van Denmaark
Wåpen van Denmaark
Ligging van Denmaark
Ligging van Denmaark
Basisgegeavens
Officiele språke däänsk
Höyvdstad Koupenhaven
Regeringsform konstitutionele monarchy
Godsdeenst lutheranisme 80,9% (2010), islam 3,7%
Geografy en bevolking
Uppervlakde
- Water
43.094 km²
1,6%
Inwoanertal
- Dichtheid
5.605.948 (2017)
130,1 inw./km²
Koordinaten 55° 47′ N, 9° 47′ O

Koördinaoten: 56° N, 10° O

Oaverige
Volksleed Der er et yndigt land
Münteynheid däänske kroune (DKK)
Tydzone +1
Nationale feystdag 5 juni
Web | Kode | Tel. .dk | DNK | 45

Keunenkriek Denmaark (Deens: Kongeriget Danmark) is n laand in t Skandinoavische dail van Europa. t Bestait uut n schierailaand (Jytlaand) en een aantal aailanden, woarvan Funnen (Fyn) en Seelaand (Sjælland) de grootste twij binnen.

De keuneng van Denmaark is Frederik X.

t Laandschop van Denmaark wordt kinmaarkt deur heuvels, varieernd van leeg aan de kosten, tot hail hoog in t midden van Jytlaand en middelhoog op de ailanden.

In de buurt van Silkeborg en Skandeborg wordt t laandschop beheersd deur meren en wolden, veuraal noaldwolden. De hoogste baargen van Denmaark liggen den ook bie Silkeborg, Yding Skovhøj en Himmelbjerget.

t Noorden van Denmaark, de provìnzies Noord-Jytlaand en Vibörg worden kinmaarkt deur fjorden dij vrouger hailmoal open waren, moar tegenswoordeg binoa meren worden binnen. In de buurt van Vibörg binnen t lutje hellens, moar richten t noorden wordt t aal staailer. t Noorden van de provìnzies Vibörg en Noord-Jytlaand wordt den ook kinmaarkt deur rotswanden aan de kost.

De aailanden Funnen, Laangelaand, Seelaand en de lutjedere aailanden as Endelave en Samsø worden kinmaarkt deur lichte hoogteverschillen dij veuraal ontstoan binnen deur duunvörmen en opdrukken as stuwwaal. De aailanden Lollaand en Møn hebben aan oostziede rotswanden. De Møns Klint (Møns Klif) is de hoogste kliffenrieg van Denmaark, woarvan de Dronningestolen (o.b. 120 m) de hoogste klif van Denmaark is.

In Denmaark sprekt de haile bevolken t Deens, de eerst toal van Denmaark. Doarnoast worden de toalen Duuts, Sveeds, Noors, Fareurs en Leegsaksisch deur minderheden van de bevolken proat.

Grode steden

[bewark | bronkode bewarken]

Deense provìnzies

[bewark | bronkode bewarken]

De Fareurailanden en Gruinlaand binnen gain provìnzies, môr hebben n autonome stoates en n ploats in t Deense parlement.

De provìnzie Kopenhoaven is t gebied dat om de stad Kopenhoaven ligt, dat op zoch ook weer n apaarte provìnzie is. De provìnzie Kopenhoaven binnen de steden dij om de stad Kopenhoaven hìn liggen, vergeliekboar mit de Raandstad.

In 2007 is der n grode herinduilen kommen, woardeur der enkeld 5 regios en 100 gemaintes over blieven.

Leegsaksisch

[bewark | bronkode bewarken]

Boetende heenwiezen

[bewark | bronkode bewarken]
Wikiwoordeboek Wikiweurdebook: Denemarken - weurdebook, woordherkumste, variaanten