Naar inhoud springen

Beltrum

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Beltrum
Darp in Nederlaand
Wapen van Beltrum
(Wapen van Beltrum)
Beltrum (Gelderlaand)
Beltrum (Gelderlaand)
Beltrum
Beltrum
Beltrum
Bestuur
Provinsie NL-GE Gelderlaand
Gemeente Berkelland
Geografie en bevolking
Inwonners
3010 (2007)
Koordinaten 52° 4′ N, 6° 34′ O

Koördinaoten: 52° 4′ N, 6° 34′ O

Aoverig

Beltrum is een darp in de gemeente Berkelland in de previnsie Gelderland in Nederland.

Beltrum is ok ne vroggere gemeente, dat toondertied bestaon hef uut Beltrum, Lintvelde, Auste en Zwolle (Gld). In 1819 is de gemeente Beltrum op-eheven en bi'j de gemeente Eibargen eveugd. Deur de gemeentelike herindeling op 1 januari 2005 is de gemeente Eibargen onderdeel ewodden van de ni'je gemeente Berkelland.

Geschiedenis[bewark | bronkode bewarken]

De geschiedenis van Beltrum geet weerumme naor 1236. In dat jaor verkoch een jonkheer van Borklo schienbaor uut geldnood de villa Grolle en een stuk grond der umheer an den graaf van Zutfent. Van toon af was de latere stad Grolle ne enclave in et gebeed van Borklo.

Bi'j de volkstelling in et jaor 1748 wodden in Beltrum 233 gezinnen eteld waorvan 122 in ut buurtschap Beltrum, 40 in Lintvelde, 34 in Auste, en 27 in Zwolle. Bi'j ne gemiddelde huusholling van 5 personen kump de totale bevolking umsgeveer uut op 1115 inwoners. In 1811 had Beltrum 1724 inwoners.

In 1795 wodden Beltrum ne zelfstandige gemeente, maor had een völs te klein financieel draagvlak. Bi'j Köninklik Besluut van 17 februari 1819 wodden Beltrum bi'j de gemeente Eibargen eveugd. De bevolking van een groot deel van Beltrum is, ondanks dat zi'j bi'j de prottestante gemeente Eibargen heurden altied op et Kattelieke Grolle oriënteerd ewest. Een deel van de vroggere gemeente Eibargen is in 2005 bi'j de gemeente Oost Gelre gaon heuren (de buurtschappen Zwolle, delen van Auste en Veur-Beltrum). Dit betekenden veur disse buurtschappen de opheffing van de scheiding tussen kerspel (parochie) en stad Grolle, dèn in 1236 deur de verkoop van de Villa Grolle was ontstaon.

Geboren in Beltrum[bewark | bronkode bewarken]