Wikipedia:Parsberichten/4000 artikel en skriefwedstried 2009/nl

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy

Nedersaksische Wikipedia houdt schrijfwedstrijd

De term Nedersaksisch wordt steeds vaker gebruikt voor de streektalen van noordoost-Nederland: Gronings, Drents, Stellingwerfs, Sallands, Veluws, Twents, Achterhoeks en Urkers. Het Nedersaksisch wordt, net als het Fries en Limburgs, als taal erkend door de Nederlandse regering. Er wordt toenemend in gezongen en geschreven en het wordt vaker in de media gebruikt.

Op het internet ontbreekt het Nedersaksisch evenmin: de grootste website die eraan gewijd is, is de Nedersaksische Wikipedia. Wikipedia is een encyclopedie op internet in zo'n 270 talen, waar iedereen vanuit huis aan mee kan werken. De Nedersaksische Wikipedia bestaat sinds 2006 en heeft nu meer dan 4000 artikelen. Alle hierboven genoemde dialecten zijn vertegenwoordigd; elke schrijver gebruikt zijn eigen dialect. De artikelen gaan vaak over de eigen streek: evenementen zoals de autorodeo en de Zwarte Cross, muzikanten als Daniël Lohues en Jovink en de Voederbietels, en nog veel meer.

Nu is een mooie gelegenheid om mee te helpen: er is een schrijfwedstrijd met een prijs voor de beste schrijver. Twijfel over hoe je eigen dialect te schrijven, is niet erg: wij helpen later de spelling te verbeteren. Je hoeft de taal ook niet net zo goed te kennen als je opa dat doet: al doende leer je. Kijk op http://nds-nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:Skriefwedstried