Wikipedia:Parsberichen/4000 artikel en skriefwedstried 2009/nl

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy

Nedersaksische Wikipedia organiseert schrijfwedstrijd

De term Nedersaksisch is in opkomst voor de streektalen van noordoost-Nederland: Gronings, Drents, Stellingwerfs, Sallands, Veluws, Twents, Achterhoeks en Urkers. Het Nedersaksisch wordt, evenals het Fries en het Limburgs, door de Nederlandse overheid erkend als taal. Er wordt steeds meer in gezongen en geschreven en het wordt steeds vaker in de media gebruikt.

Op het internet ontbreekt het Nedersaksisch ook niet: de grootste website in en over de streektaal is de Nedersaksische Wikipedia. Wikipedia is een online encyclopedie in circa 270 talen waaraan iedereen vrij vanuit zijn eigen huis aan mee kan schrijven. De Nedersaksische Wikipedia bestaat sinds 2006 en heeft ruim 4000 artikelen. Deze zijn geschreven in alle Nedersaksische variëteiten; iedere schrijver gebruikt zijn eigen dialect. Zij gaan vaak over de eigen streek: evenementen zoals de autorodeo en de Zwarte Cross, muzikanten zoals Daniël Lohues en Jovink en de Voederbietels, enzovoort.

Nu is er een mooie gelegenheid om eraan mee te doen: we hebben een schrijfwedstrijd met een prijs voor de beste schrijver. Twijfel over de spelling moet geen belemmering zijn, want wij verbeteren de spelling achteraf voor je, wanneer dit nodig is. Ook hoef je de taal niet zo goed te kennen als je opa: je leert door te doen. Kijk op http://nds-nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:Skriefwedstried