Wikipedia:Gao uut van goeie wil

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Dizze pagina in 'n notendop: Gao dervan uut dat medegebrukers der bint um te helpen en niet om Wikipedia kepot te maken.

Uutgaon van goeie wil van meinsen is een fundamenteel beginsel op Wikipedia. In principe mag iederiene mitwarken an dit project. Daorbij gaow dervan uut dat de gebrukers goeie bedoelings hebt. Als mensen allennig mit slechte bedoelings mitwarkten, zol Wikipedie falen.

In de praktijk betekent dit dat fouten niet neudzakelijk vandalisme bint. Aj fouten ziet, drei ze dan niet zomar weerumme en nuum ze niet vandalisme. Hol bij mieningsverschillen in 't achterheufd dat oen 'tegenstaander' net als ie deinkt 't project veuruut te brengen. Gebruuk aoverlegpagina's um oen redenering te verdudelijken, en laot aandern dat ook doen. Probeer te voorkomen dat problemen uut de haand loopt.

Neie Wikipedianen hebt vake nog gien besef van de gemienschap waorin ze terechtekomen bint. Ok Wikipedianen die al langer mitwarkt, waren ooit onervaren. Denk daoran; zeker mit neikommers is 't belangriek om dervan uut te gaon dat ze 't goed met Wikipedia veur hebt. Wies die neikommers op de anwezige richtlienen en leg ze uut wat ze verkeerd doen.

Verbeter foutieve informasie in plaatse van dizze gewoon vört te halen (tenzij 't niet aanders kan, netuurlijk). 't Simpelweg vörthalen van bijdragen kweekt onbegrip bij de aander.

Benader neie mitwarkers persoonlijk, met een zölf eschreven bosschop. Dat giet uut van goeie wil van een neie wikipediaan, niet van de meugelijk slechte wil van een onpersoonlijk welkom eheten meugelijke vandaal.

Uutgaon van goeie wil is ebaseerd op bedoelings, niet op wat meinsen warkelijk doet. Allemaol make wij fouten. Help mekaar deur fouten te herstellen, en gaot mekaar niet beschuldigen.

Uutgaon van slechte wil kan voeren tot:

Netuurlijk is niet alles een uting van goeie wil. Wanneer 't aoverdudelijk is dat iene niet van goeie wil is, kan der altied nog opetreden wörden.

Dit stok is eschreven in 't Zuudwest-Drèents.