Wikipedia:Chat

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Nå navigaty springen Nå söken springen

Wikitext.svg   Dit artikel mut nog ummezet wonnen in wikistiel.

Voor wie interesse heeft is er de de mogelijkheid om te chatten met andere Wikipedianen op het kanaal #wikipedia-nds-nl op het IRC-netwerk Freenode. Officieel overleg behoort hier niet plaats te vinden, maar het overleg behoort wel gerelateerd te zijn aan Wikipedie (of gewoon voor een gezellig proatje). Het kan dus een goed hulpmiddel zijn om snel informeel overleg te plegen met andere Nedersaksische Wikipedianen.

Korte handleiding[bronkode bewarken]

Let op! Bij het inloggen op een chatkanaal wordt in beginsel uw IP-adres (al dan niet in gecodeerde vorm) meegezonden.

Web-based clients[bronkode bewarken]

Indien je geen irc-client geïnstalleerd hebt is de Freenode Webchat de makkelijkste manier om verbinding te maken. Deze client opent automatisch het kanaal wikipedia-nds-nl. (vul bij Nickname je gebruikersnaam in en bij Channel de naam van het kanaal dat je wilt bezoeken).

Gebruikers van de browser Opera hebben al de beschikking over een irc-client. Als je een link aanklikt van het kanaal, dan opent Opera dat.

Lokaal installeerbare clients[bronkode bewarken]

De hierboven beschreven clients zijn de snelste manier om eenmalig een verbinding te maken. Als je echter vaker gebruikt maakt van irc of gewoon meer mogelijkheden wilt zou je een client kunnen proberen die je lokaal installeert (de meeste kunnen overigens ook op een memorystick gezet worden).

Client downloaden[bronkode bewarken]

Als je nog geen IRC-client hebt, volgen hier enkele suggesties:

Verbinding maken[bronkode bewarken]

Een aantal van deze clients ondersteunen links die beginnen met irc://. Voor deze clients volstaat het om te klikken op de link hier rechts. Ook kan verbinding gemaakt worden via de commandoregel van de IRC-client met volgende instructies:

 1. Gebruik het /server-commando om te verbinden met een server. In dit geval is dat /server irc.freenode.net:6667.
 2. Kies een naam door middel van het commando /nick <naam>, bijvoorbeeld /nick KarlaKoe. Een aantal tips hierbij:
  • De naam mag maximaal 16 tekens lang zijn.
  • De naam mag letters, cijfers en de volgende tekens bevatten: [ ] { } ( ) | _ -.
  • Voor de herkenbaarheid onderling kun je het beste dezelfde gebruikersnaam gebruiken als op Wikipedia.

Kanaal bezoeken[bronkode bewarken]

Om vervolgens naar het kanaal te gaan typ je /join #wikipedia-nds-nl. Je kunt met de installeerbare clients in meerdere kanalen tegelijk zijn. Hieronder staat een aantal Wikipedia-kanalen.

De kanalen voor Wikipedia in andere talen zijn #wikipedia-xx, waarbij xx staat voor de taalcode van die Wikipedia. (bv. #wikipedia-nds-nl voor het Nedersaksische Wikipediakanaal) (webchat)

Zie voor een overzicht van kanalen IRC/Channels op meta.

Recente wijzigingen live volgen[bronkode bewarken]

De Leste wiezigingen zijn ook live te volgen via irc.wikimedia.org. Let op: Dit is niet dezelfde server waar de chatkanalen op zitten. Naast de wijzigingen van de Nedersaksische Wikipedie zijn de wijzigingen van alle andere Wikimedia-projecten via deze server te bekijken, door het deel van de url zonder ".org" als kanaalnaam te gebruiken.

NickServ[bronkode bewarken]

Freenode biedt de mogelijkheid om je naam te registreren. Met deze service kun je zorgen dat je altijd je naam kunt gebruiken, ook als iemand anders de naam in gebruik heeft. Een aantal handige commando's voor de service zijn:

 • /msg NickServ register <wachtwoord> <email> om je naam te registreren.
 • /msg NickServ identify <wachtwoord> om in te loggen (dit moet elke keer als je verbinding maakt). De meeste IRC-clients kunnen/doen dit automatisch bij het inloggen.
 • /msg NickServ ghost <naam> [wachtwoord] om je naam vrij te maken nadat je verbinding werd verbroken maar de server de naam nog niet vrijgegeven heeft. Wachtwoord is optioneel afhankelijk van je instellingen.

De bovenstaande commando's kunnen ook op een kortere manier geschreven worden als de client dit ondersteunt. Zo kan /msg NickServ vervangen worden door /nickserv of /ns. Voor het meest gebruikte commando (het inloggen) werkt zelfs /ns id <wachtwoord>.

Privéberichten[bronkode bewarken]

Een ander voordeel van je naam registreren is dat je dan privéberichten kunt versturen en ontvangen met een andere gebruiker. Om ook een privégesprek te kunnen voeren tussen een geregistreerde en een ongeregistreerde gebruiker, moet de geregistreerde gebruiker berichten van niet-ingelogde gebruikers toestaan met het commando /msg NickServ set unfiltered on. Dit hoeft slechts eenmalig te gebeuren.

Netsplits[bronkode bewarken]

Af en toe komt op het netwerk een netsplit voor. Dit ziet uit als een grote groep gebruikers die ineens vertrekt (quit). In principe hoef je hier meestal niks aan te doen en verbinden de servers zich na een tijdje zelf weer. Als je echter haast hebt of als de servers niet opnieuw verbinding maken kun je zelf de verbinding verbreken en opnieuw naar irc://irc.freenode.net gaan.

Andere tips[bronkode bewarken]

 • De gebruiksaanwijzing van uw IRC-client lezen kan ook nuttig zijn.
 • Voor help typ /help
 • Lukt het niet? Als u in het chatkanaal geraakt en er is volk kun je het daar vragen. Anders kan u het vragen op de overlegpagina.
 • Zie ook IRC instructions

Zie ook[bronkode bewarken]

Uutgaonde verwiezing[bronkode bewarken]

Bronnen / wellen: