Vianen

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Gemaente Vianen
Vlagge van de gemeante Vianen Waopn van de gemeante Vianen
(Vlagge van Vianen) (Waopen van Vianen)
Lokatie van de gemeante Vianen
Lokatie van de gemeante Vianen
Informasie
Proveensie Utrecht
Heufdplaatse Vianen
Geografie en bevolking
Öppervlakte
 - Laand
 - Water
42,17 km²
39,46 km²
2,71 km²
Inwonners
Bevolkingsdichtheid
19.664 (1 juli 2006)
498 inw./km²
Koordinaten 51° 58′ N, 5° 6′ O

Koördinaoten: 51° 58′ N, 5° 6′ O

Aoverig
Belangrieke verkeersaoders A2, A27
Netnummer 0347
Postkode 4130-4133
Offisiële webstie www.vianen.nl

Vianen is ne stad en vroggere gemeente in de Nederlandse previnsie Utrecht. Tot 1 januari 2002 was et 'n deel van de previnsie Zuud-Hollaand.

Geskiednis[bewark | bronkode bewarken]

Et gebeed is vanof umstreaks et joar 1000 bewond, en de eerste heern van Vianen waren nen zi-jtak van de femilie van Zuylen, wat ok trög te zeen is in et woapen.

Vianen maken nen belangrieken trad veuruut deurdat Willem van Duivenvoorde mit de arfdochter van de heern van Vianen trouwden. Hi-j verleenden in 1336 stadsrechten an Vianen en bepoalden den kenmarkenden plattegroand van de stad. Doarnoa ging de heerlekheid oaver in de hende van et geslacht van Brederode. De heern van Brederode verkloarden de stad tot n vri-j good, en et was ne vri-jplaatse veur schuldenaren. In 1679 oaverlead den letsten manneleken noakommeling van et geslacht, mit as gevolg dat de heerlekheid wodden ge-arfd deur Duutse adelleken femilies, zoas de Von Dohna's en de Von Lippe's.

Umstreaks 1696 wodden et kasteel Batenstein deur nen braand schaa too-ebracht. Op zich veel de schaa met, moar et trög bringen in olden stoat wierd deur tekort an geld neet uutevoerd. Begin 19de eeuwe wierd "et hof te Vianen" dan ok gesloopt.

In 1725 kochten de Stoaten van Hollaand en Westfreeslaand de heerlekheid, moar pas in 1795 wierd dizze bi-j Hollaand samenedoan. Doarbi-j was et in beheer van de femilie van Brederode en Lippe. Tot op vandage hef et n old centrum, woar an de pleinachtege Veurstroate de belangrieksten monumenten staot: de Grote Karke, et Stadhuus en de Lekpoorte.

Op 1 januari 2002 is Vianen oaver-egoane van de previnsie Zuud Hollaand noar de previnsie Utrecht mede umdat Vianen altied al meer op Utrecht was ericht. Zo gingen de meeste inwonners uut Vianen inkoopn en uutgoan in Utrecht. Eavengood waren neet alle inwonners et der met eens en kon achter ne bulte ramen aktieposters bewonderd wödden. In 2019 bunt et Zuud-Hollaandse stadjen Leerdam en de Zuud-Hollaanse gemeente Zederik ok bi-j Utrecht edaon, to at ze met Vianen in de ni-je gemeente Viefhearenlaanden gungen.

Aandere kernen[bewark | bronkode bewarken]

Noast de kern Vianen besteet de gemeente uut de darpen Everdingen, Hagestein en Ziederveld, en de noaberschoppen Tienhoven en Helsdingen.

Uutgoande verwiezingen[bewark | bronkode bewarken]

Galleri-je[bewark | bronkode bewarken]