Naar inhoud springen

Tweede Wereldoorlog

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
(döärstüürd vanaf "Tweeden Wearldoorlog")
Tweede Wereldoorlog in Europa

De Tweede Wereldoorlog was 't duurste en meest umvangrieke ewaopende konflik in de geschiedenisse van de wereld. De Tweede Wereldoorlog duren van 1939 tot 1945 en wordt zo eneump umdät 't de tweede oorlog was waor lanen uut zwat alle continenten betrökken wanen (dit wil zeggen de continent die bewoond wanen). In beide oorlogen, de Eerste en de Tweede Wereldoorlog bin der een kwak mensen estörven in verschillende slagvelden over de hele wereld.

In de Tweede Wereldoorlog vöchen twee groepen tegenover mekare: de Eallieren en de Asmeugendheden. De Eallieren bestongen uut de Britse Staotenbond, de VS, de Sovjet-Unie, China, Frankriek, Polen en aandere Europese lanen. De Asmeugendheden bestongen uut Duutslaand, Italië, Japan en d'r bondgenoten.

Tiedens de Tweede Wereldoorlog vuilen der onder Nazi-bewiend van Adolf Hitler naor schatting tussen de 50 en 70 miljoen doden. De oorlog wordt - naost de militaire campagnes - ok ekenmärkt deur de Holocaust, de volkerenmoord op zwat zesmiljoen joden en 't vervolgen en vermoorden van homoseksuelen, Roma, ehandicapten, verzetsstrieders en verschillende aandere minderheden, zoals vrijmezzelders. De Holocaust, eïnspireerd deur de nasionaalsocialistische ideologie beheurt tot de gruwelijkste episodes die de mensheid tot dan toe ekend hef.

Zie oek[bewark | bronkode bewarken]

Nedersaksisch[bewark | bronkode bewarken]

  • Grunnegs:
    • Twijde Wereldkraig
    • Twijde Wereldoorlog

Uutgaonde verwiezingen[bewark | bronkode bewarken]

Wikimedia Commons Commons: Tweede Wereldoorlog - plaatjes, filmkes en/of gelüüdsbestanden.