Galway (Ierlaand)

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Woapn van Galway

Galway (Iers: Gaillimh) is n snelst greuinden en veerde-grötste stad van Ierlaand, en de ennigste stad in de proveensie Connacht. t Ligt op de westkuste en het in t Iers ook wal Cathair na Gaillimhe: "Stad Galway". t Har in 2006 72,414 inwonners.

n Naamn keump van de Corrib-rivier, wat de westerlike greanze was van de eerste neerzetting, den at Dún Bhun na Gaillimhe (t fort an n voot van de Gaillimhe) heetn. t Woard Gaillimh beteeknt "steenachtig" as in "steenachtige rivier". De stad hef ook de bienaamn Stämmestad (Cathair na dTreabh), umdet in de Hiberno-Normandiese periode veerteen stämme (haandelsfemilies) de stad besteurdn. n Naamn "stam" was eagelik nen nearbuugnden term den at nog oet de Cromwelliaanse tied keump. De Haandelsfemilies zagn zikzelf as Engelse oadelikn en warn dus trouw an de keuning. Toew at Cromwell öar dus bezatn dee, wusn ze nit good wat ze dr met an mosn, en nömn toew as reaksie den naamn oawer.

Galway steet bekeand as kultureel härt van Ierlaand, en wörd aait in eenn oadm eneumd met t Iers, en Ierse volksmuziek en wörd ook wal de tweetalige heuwdstad van Ierlaand eneumd.

Dit stüksken is noch mär en knöpken. Wy nöydigt ou üm dissen knop te låten bloien.