Brussel (stad)

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
't Zuudpaleis uut 1880 an de Maurice Lemonnierlane in Brussel
Gravure van Brussel van rond 1610
Brussel hef een hiele batse 'stripmuren'

Brussel (Fraans: (Ville de) Bruxelles) is een gemiente in België en de heufdstad van det laand. 't Mak diel uut en is de heufdplaatse van 't Brussels Heufdstedelijk Gewest, waor as nog achttien wiedere gemientes onder vaalt. 't Is mitiene ok de heufdstad van de Vlaamse Gemienschop en van de Fraanse Gemienschop.

In de gemiente Brussel woont zo'n 180.000 lu, waorvan zo'n darde part in de historische Viefhoeke, ongeveer de helfte in de noordelijke uutbreiding van Brussel, in de dielgemientes Laoken, Neder-aover-Heembeke en Haoren, en de reste in de buurten rond de Louizalane, de Ter Kamerenbos (mit mekare de zudelijke uutbreiding) en in de oostelijke uutbreiding, oftewal de Europese buurte.

Gemiente Brussel is naor inwonertal de op viere nao grootste gemiente in België. 't Hiele Brussels Heufdstedelijk Gewest wördt vake ok simpelweg Brussel enuumd; daor woont zo'n 1,2 miljoen lu.

Geschiedenis[bewark | bronkode bewarken]

Brussel is kört veur 't jaor 1000 ontstaon mit een burcht op een eilaand in de Zenne. 't Hef deur zien geschiedenis henne de heufdstad ewest van verscheiden politieke gebieden, te begunnen mit 't Hartogdom Braobaant. Brussel was altied een Braobaantstalige stad, mar is in de 19de en 20ste ieuw veur 't lieuwendiel verfraanst.

Brussel is vandage de dag 't administratieve harte van de Europese Unie. Ze nuumt 't daorumme, samen mit 't heufdstedelijke gewest, wal de heufdstad van de EU. De stad is slim internationaal van kerakter; deur 't grote antal inwoners uut Vlaandern, Wallonië en 't butenlaand bint de ginnerationele Brusselaars betuun. Iene die krek as zien beide olders in Brussel geboren en opegruid is, wördt een ketje enuumd. Iene die krek as iene older in Brussel geboren en opegruid is, het een zinneke.

Waj der viendt[bewark | bronkode bewarken]

Een paar van de beziensweerdigheden van Brussel bint:

Dit artikel is eschreven in 't Zuudwest-Drèents.