Naar inhoud springen

Biologie

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy

Biologie is de leer van levende wezens, levensvörms en levensverschiensels. Daormet onderscheidt biologie zich van natuurkunde, die zich bezigholdt mit leveloze natuur. Biologie onderzeuikt alles wat te maoken hef mit organismen en de wisselwarking mit de eerde. Daorbie onderscheiden we dreei heufdniveaus: microbiologie, dat geeit over de celstructuren en biochemie, en in veural over DNA, de mesobiologie, over individuele soorten of over orgaonwarking, en de macrobiologie, over bevolkingen en 't milieu. Biologie wordt rekend tot de exacte wetenschappen.

De term biologie is ofkomstig oet 't (wetenschappelijke) Latien, van 't woord biologia. Dit is weer deur wetenschappers construeerd oet tweei Oldgriekse woorden: βιος (bios: leven) en λογος (logos: geleerd, letterlijk: woord). 't Woord biologie is waorschienlijk veur 't eerst bruukt deur de bekende evolutionist Jean-Baptiste de Lamarck en de Duutse dokter en wetenschapper Gottfried Treviranus in 't begin van de 19e eeuw.

Biologie deeilt organismen op in veer rieken en dreei domeinen:

As restcategorie kennen we nog:

Virussen staon tussen levende en dode materie in. De vraog of virussen leven is veural filosofisch. 't Is neeit (meer) gebrukelijk om virussen een eigen riek te geven.

De rieken van de dieren, plaanten, schimmels en protisten vörmen saomen 't domein van de Eukarya, de bacteriën en de archeeën binnen de Prokarya.

[bewark | bronkode bewarken]