Naar inhoud springen

Arbeiders Jeugd Centrale

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy

De Arbeiders Jeugd Centrale (A(o)JC) (1918-1959) was een socialistische jeugdbeweging, op-ericht deur de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) en het Nederlands Verbond van Vakverenigingen (NVV).

De AJC had tot doel de arbeidersjeugd op te voeden en te ontwikkelen. Het socialistisch cultuurideaal werd erealiseerd mit treditionele umgangsvorms, zonder draank en tebak, en mit lichaomsbeweging, volksdaans, meziek en lekenspel. De Paosheuvel in Vierhouten was een bekend kampeer- en samenkomstterrein van de A(o)JC. Kaoderblaoden: De Kern (mit bieblad: Het Signaal)

Koos Vorrink (1891-1955) was een bezielend leider vaan de A(o)JC. Van 1927 tot 1934 was hie landelijk veurzitter. Hie vreug de oud-onderwiezer en musicus Piet Tiggers (1891-1968) veur de opbouw vaan het muziekwark in de A(o)JC; zien echtgenote Line verzurgde het volksdaansen op de leiderscursussen.

De A(o)JC-leden wanen verdeeld in Rode Wachten (oudere leden), Rooie Valken en Trekvoegels, nao de Tweede Wereldoorlog Trekvoegels en Zwaoluwen. Alle groepen han hun eigen regels en symbolen.

In de jaoren vuuftig leup het ledental van de A(o)JC staark terugge en in febrewaorie 1959 werd besleuten de organisaotie op te heffen. In meert 1959 werd A(o)JC op-evolgd deur Stichting Ruumte.

  • G.J. Harmsen: Blauwe en rooie jeugd. Een bijdrage tot de geschiedenis van de Nederlandse jeugdbeweging tussen 1853 en 1940. - Assen, 1963. - Dissertatie Universiteit van Amsterdam.
  • Geertje Marianne Naarden: Onze jeugd behoort de morgen. Geschiedenis van de AJC in oorlogstied. - Amsterdam, IISG, 1989

Veur het culturele wark:

  • Jan Meilof: Een wereld licht en vrij. Het culturele werk van de AJC 1918-1959. - Amsterdam, Stichting Beheer \ IISG, 1999
Disse pagina is eschreven in 't Vierhoutens