Naar inhoud springen

Ajax Amsterdam

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Risseltaoten in Eredivisie 1976-2005

AFC Ajax (Ajax Amsterdam) is 'nen perfessionele voetbalverienige en een bedrief (naamloze vennootskop) uut Amsterdam. 't Is iene van de traditionele topclubs van Nederlaand, die speult in de Eredivisie.

Geskiedenisse

Begin

Een haandvol vrunden richtte in 1894 'nen voetbalclub op. Ze nuumden de club "Union", mar doopten hum nog datzelfde jaor nog um naor "Footh-Ball Club Ajax" (inclusief de spelfout), naor de Griekse held(en) mit die naam. Floris Stempel wör de eerste veurzitter biej de oprichting van Ajax op 18 meert 1900.

Eerste kampioenskop

Veurdat Ajax in 1918 laanskampioen wör, was 't Amsterdamse Blauw-Wit veul populairder as Ajax. Rond die tied mossen de uutanhanger altied mit 't stadspoor dwars deur de joodse wiek naor 't Ajaxstadion, wat meugelijk de oorzaak is van 't "joodse" imago van Ajax. In recentere jaoren is de naam "jood" as geuzennaam evoerd, mit de Israëlische vlagge as symbool. Op de niejjaorsreceptie van 2005 verklaorde veurzitter Jaakke dat dit zo intimiderend was, dat joden niet meer naor een thuuswedstried van Ajax durfden: De paradox dat wiejle zogenaamd 'nen jodenclub bint, mar dat joden 't in veul gevallen muuilijk vienen um oonze thuuswedstrieden, laot staon uutwedstrieden, te bezuken möt van tafel. 't Bestuur zet now 'n beleid in, dat de associaosie mit joden minder vanzölfsprekend möt maken. Töt op welke dit verband holdt mit ongewunste spreekkoren is niet dudelijk emaakt.