Kreilook

Oet Wikipedie, de vraaie enzyklopedie
Gao naor: navigasie, zeuk
Kreilook mit bloemknoppen

Kreilook of bieslook (Latien: Allium schoenoprasum) beheurt tot de lookfemilie (Alliaceae) en is verwant an bolgewassen zoas de u, prei, knoflook en gao zo mar deur. 't Is een vaste plant die ofkomstig is uut Europa en Noord-Azië. De kreilook bleuit van juni tot juli, in blauw-roze-violette scharmen. Bie ons komt ok nog wilde kreilook veur. Dit soort planten zörgt veur een voedselveurraod onder de grond die de wienter overleeft, zodat ze in 't veurjaor heel gauw op kunnen kommen en kunnen bleuien en zaod maken. Elke 'bol' vormt een nieje bol, mar vaak ok meerdere breudbollen an de wortels. Dit is de ongeslachtelijke vorm van voortplanting. Daornaost is der ok geslachtelijke voortplanting, deur zaodvorming.

De plant is pollenvormend (een andere benaming veur zojevormend), en het in de femilie de kleinste bolletjes, mar ze bin helemaol geliekweerdig an de, in vergelieking, reusachtige bollen van Amaryllis.

Van de kreilook gebruukt je bie 't schrapmaken van eten veural de jonge dunne stengels. De dikkere stengels hen de neiging taoi te worren. De bollen die zich vormen an de uuteinden van de stengels ku-j niet eten. Ze hen een hallucinerende warking en kunnen slimme concentrasie- en erectiepreblemen veroorzaken.

Inhoudsstoffen[bewark | bronkode bewarken]

100 gram kreilook bevat :

Energetische weerde 27 kCal
Waoter 86 g
Koolhydraoten 1,6 g
Eiwit 3,6 g
Vet 0,7 g
Vitemine C 130,5 mg
Vitemine B1 mg
Vitemine B2 mg
Calcium 60 mg
Iezer mg
Voedingsvezels 6 g

Nedersaksisch[bewark | bronkode bewarken]

Wikimedia Commons Commons: Kreilook - plaetjes, filmkes en/of geluudsbestaanden.
Nuvola apps ksig.png Disse pagina is eschreven in 't Armeloos