Naar inhoud springen

Wikipedia:Parsberichen/Tweejaorig bestaon/Nederlaans

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy

Twee jaar Nedersaksische Wikipedia!

  • Wat zijn Tweantse skeeldnaamns?
  • Welke Nedersaksische schrijvers zijn er zoal?
  • Hoe zien het Putters, het Rijssens en het Westerwolds eruit?
  • Welke Nedersaksische namen zijn er voor de merel en het herderstasje?

De dialecten van Noordoost-Nederland, samen het Nedersaksisch genoemd, zijn de laatste jaren in populariteit gegroeid. Er wordt popmuziek in gemaakt, er wordt in geschreven, er worden regiosoaps in de streektaal gemaakt, enzovoorts. Deze nieuwe belangstelling, die ook voor andere streektalen binnen en buiten Nederland opgaat, wordt de dialectrenaissance genoemd.

Drieduizend stukjes in het Gronings, het Twents, het Veluws …

Op het internet is er nog niet zo bijzonder veel te vinden in het Nedersaksisch, maar er is toch een aantal mooie websites. De mooiste daarvan is zonder twijfel de Nedersaksische Wikipedia, een gratis encyclopedie die iedereen kan bewerken in elk Nedersaksisch dialect van Nederland. Twee jaar geleden – in maart 2006 – zijn we begonnen, en we gaan nu al richting de drieduizend artikelen! Drieduizend stukjes in het Achterhoeks, Drents, Gronings, Sallands, Stellingwerfs, Twents, Oost-Veluws, West-Veluws en Urkers.

Wat is nou eigenlijk Wikipedia?

Wikipedia is een gemeenschappelijk werk.

Wikipedia, in het Nedersaksisch Wikipedie genoemd, is een encyclopedie van enorme omvang op het internet. De Engelse Wikipedia, begonnen in 2001, heeft al meer dan twee miljoen artikelen en de Nederlandse heeft er bijna een half miljoen. Dit is mogelijk omdat iedereen er aan mee mag schrijven. Stel: je schrijft een artikeltje. Als dan een ander het verbeteren wil, mag die dat direct doen. Als je het niet met een wijziging eens bent, ga je in overleg. Niemand is ‘eigenaar’ van een artikel. Wikipedia is een gemeenschappelijk werk.

Samen maken wij Wikipedia er beter op.

Hoe werkt dat, met elkaar een encyclopedie schrijven?

Als iedereen zomaar kan meeschrijven, staan er dan geen fouten of zwak geschreven artikelen in Wikipedia? Die zijn er zeker. Ook wordt er vandalisme gepleegd door sommige mensen, die opzettelijk onzin schrijven. Maar samen zorgen we ervoor dat er zoveel mogelijk fouten verbeterd worden en zo goed mogelijke artikelen opgebouwd worden. Vandalisme wordt altijd heel vlug verwijderd. De ervaring wijst uit dat de artikelen op de verschillende taalversies van Wikipedia er steeds beter op worden. Er zijn veel kritische blikken gericht op de artikelen, en wat de een niet weet, vult de ander aan.1

Nedersaksische en algemene onderwerpen

Het mooie is dat je op de Nedersaksische Wikipedia erg veel informatie over Nedersaksische onderwerpen vindt die je elders niet zo eenvoudig vindt. Wat zijn nu typische voor- en achternamen in het noordoosten van het land? Waar wordt ‘moi’ gezegd en waar vraagt men of je ‘goed te passe’ bent? Wat zijn de IJsselacademie en het Huus van de Taol? Waar liggen Wenters, De Vaort, De Wiek en Knoal? Wie schreef het eerste Drentstalige gedicht? Waar wordt Stöppelhaene gevierd? Hoe ging dat versje over het peerd van ome Loeks? En ga zo maar door.

In de streektaal kun je overal over schrijven.

Ook zijn er vele artikelen over niet-Nedersaksische onderwerpen, en dat is ook belangrijk: dat we laten zien dat je ook in de streektaal over alles kunt schrijven.

Wat kun jij voor de Nedersaksische Wikipedia betekenen?

Wij schrijven dit om even stil te staan bij twee jaar Nedersaksische Wikipedia, maar ook om dit mooie werk nog verder te stimuleren. Er zijn nog altijd maar weinig schrijvers, en sommige streken zijn nog niet goed vertegenwoordigd door medewerkers die daarvandaan komen. Daarom moet je, als je de streektaal spreekt, eens kijken of je niet ook een stukje wilt schrijven. Over je dorp of stad bijvoorbeeld, of enig onderwerp waar je veel vanaf weet. Denk je dat je geen Nedersaksisch kunt schrijven? Kijk dan maar eens hier:

Maar er zijn nog meer manieren om mee te doen. Bijvoorbeeld door foto’s en andere soorten afbeeldingen te maken voor bij de artikelen en vrij te geven voor Wikipedia. Je kunt zelfs je eigen of bestaande artikelen inspreken in jouw dialect!

Gewoon meedoen!
Goedgaon!

  1. Een voorbeeld geeft aan dat Wikipedia werkt: in 2005 stond er in het vooraanstaande wetenschappelijke blad Nature een onderzoek dat artikelen over wetenschappelijke onderwerpen in de Engelstalige Wikipedia vergeleek met de Encyclopædia Britannica. In beide naslagwerken vond men acht grote, conceptuele fouten: vier in Wikipedia en vier in Britannica, en een reeks kleine onjuistheden: 162 in Wikipedia en 123 in Britannica. Hoe dan ook, kijk zelf maar eens wat je van de Nedersaksische Wikipedia vindt!