Naar inhoud springen

Staot

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
(döärstüürd vanaf "Stoat")

Een staot is een onofhaankelik gebied dat ofbaokend is deur een greens, waor meensken mit omdebi'j dezelde tael en ofkomst wonen en leven, en onder een wettelik erkende regering vallen. Vaeke wodden lanen sticht deurdat bepaolde bevolkingsgroepen onofhaankelik willen wodden van een aandere bevolkingsgroep, dit is meerstal baseerd op tael, geleuf of kultuursverschillen.

Staoten die orgeniseerd binne as rechtsstaot hebben een Grondwet. Een grondwet geft an hokke organen een staot het en hoe de macht van de staot daorover verdield is. Ok staot in een grondwet de grondrechten die elke burger het. Een grondwet is liekewel gien vormend element veur een staot.

De Nederlaanse staot het verschillende laogen van bestuur. De staot bestaot uut verschillende organen die belangrieke zaken op een centraol nivo regelen. Op regionaol nivo wodt de staot vormd deur meerdere perveensies en op nog kleinere schaole deur gemientes. Formeel is de keuninginne et heufd van de staot.

Et dagelijkse bestuur van de staot leit bi'j de regering, die bestaot uut de premier tegere mit zien ministers. De regering wodt kontroleerd deur de volksvertegenwoordiging, in Nederlaand bestaonde uut de Twiede Kaemer (et parlement) en de Eerste Kaemer (de senaot).