Jan Vredenberg

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
(döärstüürd vanaf "J. Vredenberg")

Jan Vredenberg (Terwolde, 11 febrewaori 1903 - Eanske, 1980) was een schriever in 't Veluws en Nederlaands.

Vredenberg is geboren op de Ziele, an de Zeediek in Terwolde. Hij kwaamp as onderwiezer te warken in Hoksebarge en Hengeveelde. Hij was drok op geschiedenis, taal en volkskunde en dreug zien interesses uut via de schrieverije en de radio.

Hij was ien van de initiatiefnemers van de Dialektkringe Salland en OostVeluwe en van 't Verbond van Neersasse Dialectkringen. Hij schreef treditionele verhalen en een enkel lyrisch gedicht. Ok schreef e Veluwstalige romans, mar dizze vunden gien uutgever.

In 2005 gaf de Oudheidkundige Kring Voorst de deur Vredenberg samenestelde Terwoldse Woordenlijst uut, een woordenlieste Terwolds-Nederlaands mit veurbieldzinnen. Mit name de veurbieldzinnen geeft een indrok van de mentaliteit en leefwieze van de Terwoldenaoren. De uutgave wördden bewarkt deur Truus de Haan en kreeg een veurwoord deur drs. G.J.H. Krosenbrink. Ter gelegenheid van de uutgave wördden Vredenberg zien ienakter Isterwat opevoerd onder regie van Hans Zuijdveld.

Schrieverije[bewark | bronkode bewarken]

  • 1200 jaar Wilp (765-1965) - Grepen uit de geschiedenis van een Oostveluws Kerspel (1965, 59 blz.)
  • Geschiedenis van Terwolde en Nijbroek

Bronnen[bewark | bronkode bewarken]

  • Henk Bloemhoff, Jurjen van der Kooi, Hermann Niebaum en Siemon Reker (red.) (2008), Handboek Nedersaksische Taal- en Letterkunde, Assen: Van Gorcum
  • J. Roosenschoon (2005), "Jan Vredenberg en de Terwoldse Woordenlijst", in Kroniek. Mededelingen Oudheidkundige Kring Voorst, jk. 28, nr. 3