Dublin

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
(döärstüürd vanaf "Dublin (Ierlaand)")
Woapn van Dublin

Dublin is de heuwdstad van Ierlaand en de heuwdstad van county Dublin in de preveensie Leinster. De stad lig an de oostkuste van t eilaand, zowat op de helfte, en de rivier de Liffey löp der van oost noar west dwars duurhen. In t Iers wördt Dublin aneduudt met Baile Átha Cliath. Baile beteeknt "stad"; Átha is ne plaatse met ondeep water en Cliath n vlechwoark van reet woermet n rivierboam biej ne duurgoanbere plaatse versteewigd wördt. t Wördt ook oetelegd as "veer weagn", umdèt hier de veer belangriekste weagn oet Ierlaand saamnkomt (oet histories oogpeunt).

Geschiedenis[bewark | bronkode bewarken]

Dublin is esticht duur de Vikingn in ± 988 en is vanof toew ne metropool ewördn met mear as 1 miljoen inwonners. n Naam keump van 'Dubh Lin', wat in t Iers zwartn poel of zwart water beteeknt.

Internasjonale bekeandheaid[bewark | bronkode bewarken]

De helfte van alle inwonners van Ierlaand wont in Dublin en völle Iern van boetn-of verhuust noar Dublin vuur better woark en meugelikheedn. Ierlaand hef de leste joarn de hardstgreuinde ekonomie van Europa en doarumme is Dublin vuur völle internasjonale bedriewe ne interessante investerings- en vestigingsplaatse.

Disse bladziede is eskreewn in t Riesns