Vaticaanstad

Oet Wikipedie, de vraaie enzyklopedie
Gao naor: navigasie, zeuk
Vlagge van Vaticaanstad

Vaticaanstad (Latien: Status Civitatis Vaticanae, Italiaons: Città del Vaticano) is 't soevereine gebied van 't kleinste onofhankelijke laand ter wereld, elegen midden in Rome in Italië. 't Wördt vertegenwoordigd deur de Heilige Stoel.

't Dwargstaotien is in 1929 ontstaon, nao conflicten tussen de pausen en Italië, mar kan as een veurtzetting of herlèving van de Karkelijke Staot ezeen wörden.

't Vaticaan is de kleinste onofhankelijke staot waor de heufdzetel van de Rooms-Katholieke Karke ehuusvest is. 't Staotsheufd is de Paus. De hudige Paus is Paus Benedictus XVI uut Duutslaand.

't Apostolisch Paleis is de officiële verbliefplek van de Paus. De Paus beschikt aover een Camerlengo, kamerheer van de Paus.

Der wonen zo'n 900 mèènsen op een oppervlakte van 0,44 km², mar der kommen dagelijks duzenden toeristen. Vaticaanstad wördt geheul umsleuten deur de stad Rome en hef een eigen stadsmuur; tut 't grondgebied van de staot beheuren wieder enkele plekken in Rome en 't zommerhuus van de paus in Castel Gandolfo.

De stad hef een plisiedienst bestaonde uut Zwitsers, de Zwitserse garde, een overbliefsel van het oorspronkelijke leger van de paus. 't Traditionele uniform is ontwarpen deur commandant Jules Repond en niet deur Michelangelo, zoas vake edach,wördt.

externe verwiezings[bewark | bronkode bewarken]

Wikimedia Commons Commons: Vaticaanstad - plaetjes, filmkes en/of geluudsbestaanden.