Warsjau

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
De ligging van Warsjau op de Poolse kaarte
t Sloterplein in Warsjau
In t Branicki Paleis, in rokoko-stiel, is t stadsbestuur ehuusvest

Warsjau (Pools: Warszawa [varˈʂava]) is de heufdstad en mit 1.732.707 inwoners (september 2014) de grootste stad van Polen. De stad ligt in t historiese landsdeel Mazovië an de Wiesel (Wisła), waorbie t sentrum op de linkeroever ligt en t stadsdeel Praga op de rechter. De agglomerasie had in 2005 zo'n 2.879.000 inwoners en is nao die van Kattewiets de grootste van t land. t Is ok de heufdstad van t woiwodschap Mazovië.

Geschiedenisse[bewark | bronkode bewarken]

Warsjau beheurt niet tot de oldste staeden van Polen: de eerste vermelding stamt uut 1241. In t begin was t de heufdstad van t vorstendom Mazovië, mar in 1596 verplaatsten de Poolse konik zien verbliefplaatse van Krakau naor t sentralere Warsjau.

De Tweede Wereldoorlog verleup tragies veur de stad: de umvangrieke joodse getto wordden vertesteweerd nao de joodse opstand in 1943, en de stad wordden grotendeels verrinneweerd in en nao de opstand van 1944. De bevolking daalden van 1,3 miljoen in 1939 tot 420.000 in september 1945.

In de nao-oorlogse tied is t olde sentrum (Stare Miasto) toch in olde stiel herbouwd en de stad stiet noe op de Weerldarfgoedlieste van UNESCO. De opknapbeurte die arg nauw mos gebeuren gong de geschiedenisse in as t "Wonder van Warsjau".

Waopen en vlagge[bewark | bronkode bewarken]

Panorama[bewark | bronkode bewarken]

Warsjau (Warszawa)

Uutgaonde verwiezingen[bewark | bronkode bewarken]

Wikimedia Commons Commons: Warsjau - plaatjes, filmkes en/of gelüüdsbestanden.
Dit artikel is eskreaven in et oustveluwske dialekt van Heerde, in de Algemene Nedersaksiese Schriefwieze.