Veurblad

Oet Wikipedie, de vraaie enzyklopedie
Gao naor: navigasie, zeuk
Welkom bie Wikipedie
De vrieje ensyklopedie waor iederene an mee kan doon.
Woonsdag, 15 febrewaori 2017

6.719 artikels in t Nedersaksies

Nedersaksies peerd.png Moi! Goed da'j der bin!

Dit is de Nedersaksiese uutgave van Wikipedie, n ensyklopedie op internet waor iederene an kan biedragen, en die beschikbaor is in verschillende talen. Op disse Wikipedie ku'j al sinds 24 meert 2006 artikels lezen en schrieven in de Nedersaksiese dialekten uut Nederlaand, mer oek uut t grensgebied mit Duutslaand.

Nedersaksies peerd.png Wat is t Nedersaksies?

t Nedersaksies is n West-Germaanse taal, die deur zo'n dree miljoen meensen espreuken wördt. Der is gien standardvorm veur t Nedersaksies, t besteet uut verschillende dialekten.

t Nedersaksies wördt veural espreuken in t noordelike deel van Duutslaand, waor de taal steevast Platduuts eneumd wördt, en in t noordoostelike deel van Nederlaand (in de provinsies Groningen, Drenthe en Overiessel; de Gelderse kontreinen de Veluwe en de Achterhoek; Stellingwarf in t zuudoosten van Frieslaand; en Urk in Flevolaand). Oek buten Europa he'j gemeenschappen die n Nedersaksies dialekt praoten, de belangriekste bin t Plautdietsch (in heel Amerika) en t Oostpommers (in Brazilië).

De sprekers van t Nedersaksies neumen der eigen dialekt meestentied plat of bie de naam van de plaotse of streek waor ze vandaon koemen (Achterhooks, Draents, Zwols, en gao zo mer deur). Veur t Nedersaksies bin der verschillende schriefwiezes. « meer lezen »

 
Basque as first language(corrected).JPG

Baskies (zelf zegnt de sprekkers Euskara, wat ze oetsprekt as [eus̺ˈkaɾa]) is de sproake van t Baskenvolk. t Wörd esprökn in t Baskenlaand, ne strekke wat lig in noordoost Spanje en zuudwest Fraankriek. t Wörd duur 25,7% van alle Basken esprökn in alle deeln van de strekke (665.800 van de 2.589.600). 614.000 wont dr in Spanje, en de veardere 51.800 wont in Fraankriek.

Nöast de standaardiseerde versie van t Baskies zeent dr nog vief heuwddialektn in t Baskies: Biskajaans, Gipuzkoaans en Hoog Navarrees in Spanje en Navarrees-Lapurdiaans en Zuberoaans in Fraankriek. Skoonwal at ze öarn naam te daankn hebt an oolde proveensies, loopt de dialektgreanzn nit geliek met de proveensiegreanzn. >>

Nedersaksies peerd.png Händige verwiezingen
Nedersaksies peerd.png Artikels op dialektgroep
Nedersaksies peerd.png Zusterprojekten