Verskil tüsken versys van "Rektum (Wierdn)"

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
wat mu-w hiermee?
oirkunde?? Wee nen idee? t Is nog aait neet froai, mear wal stabieler
Regel 1: Regel 1:
'''Rektum''' is ne boerskop in de gemeente [[Wierdn]], in [[Tweante]], in de [[Nederlaandse]] proveensie [[Oaveriessel|Auweriessel]]. Op [[1 januari]] [[2006]] teldn t 359 inwönner. Rektum lig tusken Wierden en [[de Huurne]], [[Ipelo]], [[Eanter]] en [[Nötter]] in. t Boernbedrief is vuur de boerskop aait van belaank ewest. t Noaberskop hef ok ne lange tied ne eagn boernboond ekeand. t Deelt saamn met de boerschop Ipelo ne basisschole. Nöast de beeste en de akkerbouw, is dr seend [[2004]] ok wienbouw op n wiengoardn van 4,60 hectare met druuwnsoortn as Regent en Johanitter en Frühburgonder.
{{Wikistiel}}
'''Rectum''' is ne burskôp in de gemeinte Wierden, in de Nederlaandse proveencie Auerissel. Up 1 januari 2006 teln het 359 inwönner. Rectum lig tusken Wierden en de Huurne, Ipelo, Eanter en Nötter in. De agrarische sektor is für de burskōp aaijt van belank â wes. Het noaberskôp hef ok ne lange tied ne eang boernboond a keant. Het deelt saam met de boerschop Ipelo ne basisschole. Nuest de beeste en de akkerbou, is dr sins 2004 ok wynbou op ne wyngoaren van 4,60 hectare met druuwnsoorten as Regent en Johanitter en Frühburgonder.


== Verleahne ==
== Verleane ==
In nen darteende-eewse goodernlyste (1260-1270) wur für de eerste moahl ne boerderye in Rectum a nuemt. Rolf van Bewervorde en sin söns wurren tow beleend met ne kotte in Bovinc, een leengood van Nicolaus de Sconevelde, borgman van Beanthem. Disse har ut in leen van de groaven van Beanthem. Saam met een arreaal groond in Ipelo en een aantal aarven in Eanter.
In ne darteende-eewse goodernlieste ([[1260]]-[[1270]]) wör vuur de eerste moal ne boerderieje in Rektum enuumt. [[Rolf van Bewervorde]] en zin zöns wördn toubeleend met ne kotte in Bovinc, leengood van [[Nicolaus de Sconevelde]], borgman van [[Beantem]]. Dissen har t in leen van de groawn van Beantem. Saamn met n arreaal groond in Ipelo en een aantal aarvn in Eanter.
Saam maakn dit nen eenheyd. De deensman det ut in achterleen hooln was de riddermoatige femilje van Bewervorde det in Rectum de Hof te Bewervorde in bezit har. Ok in Riessen tröf man die van Bewervoordes an. Den naam Rectum wur in de veerteende eewse oirkunde neet a brükt, mehr man sprök van dee Heerschôp Bewervorde. Den naam van Rectum is Neader Saksisch en is ne saamvogighe van de verbasterde weur Recde of Regde van de oolde naame für de Regge en -tem, -tum, van heim. wat woonsteah beteakngt. De beteaknge is dan ok neederzettighe an de Regge.
Saamn maakn dit ne eenheid. n Deensman den't t in achterleen hooldn was de riddermoatige femilieje van Bewervorde den't in Rektum de ''Hof te Bewervorde'' in bezit har. Ok in [[Riesn]] ha'j de Van Bewervoordes. n Naam ''Rektum'' wör in de veerteende eewse oarkoonde neet ebruukt, mear ze nuumdn van dee Heerschop Bewervorde. n Naam van Rektum is Nedersaksies en is ne saamnvogige van de verbasterde wöar ''Rekde'' of ''Regde'' van de oolde name vuur de [[Regge]] en ''-tem'', ''-tum'', van ''-heim''. wat "woonstean" beteeknt. De beteeknge is dan ok ''Nederzettige an de Regge''.


== Upgreauwighes ==
== Opgreawiges ==
Ne archeologischer invertarisaasy van disse laanderyen löt sehn dar ut in de preahistorie is bewöhnt a wes. Up de Rectummer Es, de Kloosterhook, de Kruusakkers en de Bonyngkeampkes sind spürs van bewöhnighes an a tröffen. Up de Kruusakkers sind greave ontdekt. Nen steenen hamerbyle en nen roon steender bal van deselde witte steensoorte, tweij neet zo vaake fürkomde gebrüksfürwaerpen. Laanks de Regge en de Eksoose Aa sind upgreawighes a doâne ut verskilne tyd. In den Kloosterhook is ne vrög neolitische wöhnsteah a vuen. Für disse neolitische wöhnsteah sind up verskilne steahs gebrüksfürwaerpen a vuen. De steender byle en de skûetr stamt oet de neolitische tyd, het veursteen kûemp oet de mesolitische tyd tot ungefehr 3000 für Chr. De umgiewighe lear tow grootendeels druege en dr luepen auerah götte en waatergänghe. Völ later kûem de umgiewighe wier oonder waater te stoan, dür het riessen van het zeahwaater. Wieter sind in 1933 in den Kloosterhook nuest het arve Kedinchhues opgreawighes a doahne dühr het Museum van Ooldheden oet Leiden. Doarby kûem dr oole poalgeahtr van hutten en auerbliewsels van hoolten waaterputten ant lech. De skûetr dee at a vuen sind könt wurren an a keant. Up de steah van de Oole waaterborgh het Slot is ne puntgaave broonze raandhielbyle en nen hooltne nappe a vûen oet de 10e eewe. Dissen is now in het Ryksmuseum in Twenthe.
Ne archeologische inventarisasie van disse laanderiejn löt zeen dat t in de prehistorie is beweunt ewes. op de Rektummer Es, de Kloosterhook, de Kruusakkers en de Boningkeampkes zint spuurs van beweuniges an etröfn. Op de Kruusakkers zint greave ontdekt. Nen steenn hamerbiele en nen roon steender bal van dezelde witte steensoorte, twei neet zo vaake vuurkomde gebruuksvuurwearpn. Laanks de Regge en de [[Eksose Aa]] zeent opgreawiges edoane oet verskilne tied. In n Kloosterhook is ne vrog-neolitiese woonstean eveundn. Vuur disse neolitiese woonstean zint up verskilne steans gebruuksvuurwearpn eveundn. De steender biele en de skeuter stamt oet de neolitiese tied, t veursteen keump oet de mesolitische tied tot ongeveer 3000 v Chr. De umgiewige lea toew grootndeels dreuge en dr leupn auweral götte en watergänge. Völ later köm de umgiewige wier oonder water te stoan, duur het stiegn van t zeewater. Wieter zind in 1933 in n Kloosterhook nöast het arve Kedinchhoes opgreawiges edoane duur t Museum van Ooldheden oet [[Leiden]]. Doarbie köm dr oolde poalgeater van hutn en auwerbliewsels van hooltn waterputn an t lech. De skeuter dee at eveundn zind könt wördn an erkeant. Op de stean van de Oole waterborgh het Slot is ne puntgaave broonze raandhielbiele en ne hooltne nappe eveundn oet de 10e eewe. Dissen is now in t Rieksmuseum in Tweante.


== Marke Rectum ==
== Marke Rektum ==
De marke Rectum hûern bis 1811 by het Richterambt Kedingen. Seensdean hûert het tow de gemeinte Wierden. In 1848 wur de marke as zodoanig up a heewn. De marke van Rectum wur regeert dühr de eanggearfden of markegenooten a nûemt. Disse dinge vûen gestalte up de markevergaaderghes of hooltinghes woer at de arfmarkerichter van de marke de leydighe har. Dat arfmarkerichterschôp was verbûenn an een arf, ne huesplaase. Deegeahne dee at de huesplaase bezat, huel ok het arfmarkerichterschôp. In Rectum leahr het arfmarkerichterschôp up de Hof to Rectum, ok wal het erve De Hof. Hier wöhn ne hofmeyer dee für de arfmarkerichter allerhaane zaake mûss dohn. De marke bestûen oet volgewaarde arven, brinksitters, kötters en hutten. De volgewaardes bezatn een yders veer stemmn in de marke. De brinksitters een yder drey en de kötters een yder eene. Den bürman van het bouhues ok wal boerderye konn ok auer ne oetdrif bezitn um de cowbeeste, vaerkens, peerde up den es te mang wearen. De resolusies van de hooltinghe in Rectum wur up a skreaven in dat markebook. Für Rectum sind disse bewaard van 1567 tot an de upheffighe in 1848. In de marke Rectum bevûen sik drei hueser de at bewohnt warren dür de Tweantse laege laand adel, te weahtn het hues de Dackhorst, het hues het Slot, en de Hof te Bewervorde. Dühr wee at ze upricht sind is neet bekend. De bezitter in de 14e, 15e en 16e eewe war de familie van Langen. An dat eahne van de 17e eewe kûem de hueser in bezit van börgers duhr het maakn van de rykdom. Zoas de familie Te Coate oet Almelo, bekeand van de Tweantse textielnyverheyd, en van de familie Smelt, Rusleu oet Vjenne, dee in dat Russische St. Petersburg geeld harn a maakt. De drey hueser Dackhorst, Het Slot en Bewervorde, ze sind roond 1850 daal höuwen, noa dat ze een heele tied luegh harn a stoan.
De marke Rektum heurdn tot [[1811]] bie het Richterambt Kedingen. Seend dee tied heurt t tou de gemeante wierdn. In [[1848]] wör de marke as zodoanig op eheewn. De marke van Rektum wör regeerd duur de eagngeaarfden of markegenootn enuumt. Disse dinge veundn gestalte op de markevergaderiges of hooltinges woer at de arfmarkerichter van de marke de leaidige har. Dat arfmarkerichterschop was verbeundn an n arf, ne hoesplaase. Dengenne den at de hoesplaase bezat, hool ok t arfmarkerichterschop. In Rektum lear het arfmarkerichterschop op de Hof te Rektum, ok wal het arve De Hof. Hier weundn ne hofmeier den at vuur de arfmarkerichter allerhaande zake mus doon. De marke besteunn oet volgewaarde arven, brinkzitters, kötterboern en hutn. De volgewaardes bezatn n ieders veer stemn in de marke. De brinkzitters n ieder drei en de kötterboern n ieder ene. n Buurman van t bouwhoes, ok wal boerderieje, kon ok auwer ne oetdrif bezitn um de koubeeste, vearkens, peerde op n es te mang wearn. De resolusies van de hooltinge in Rektum wör up eskreavn in dat markebook. Vuur Rektum zind disse bewaard van [[1567]] tot an de opheffige in [[1848]]. In de marke Rektum beveundn zik drei huuzer dee at bewont warn duur de Tweantse leage laandadel, te weetn t hoes de Dackhorst, t hoes t Slot, en de Hof te Bewervorde. Duur wee at ze opricht zind is neet bekend. De bezitter in de 14e, 15e en 16e eewe was de familie van Langen. An dat eande van de 17e eewe kömn de huuzer in bezit van börgers duur het maakn van de riekdom. Zoas de femilie Te Coate oet [[Almelo]], bekeand van de Tweantse textielnieverheid, en van de familie Smelt, Rusleu oet [[Vjenne]], dee in t [[Ruslaand|Russiese]] [[St. Petersborg]] geeld harn emaakt. De drei huuzer Dackhorst, t Slot en Bewervorde zind roond [[1850]] daal höwn, noa dat ze n heeln tied löag hadn estoan.


== De Leu ==
== De Leu ==


== Geleuf ==
== Geleuf ==
In Rectum wohnt in vergeliekighe met umringde plaase völ rooms-katholieken en neet karkelyken. Dit vaalt up umdat het katholieke geleuf für al in dat oosten van Tweate wur oet a dreang. Dr is sproake van een betje unkarkelyken. Aandre geleuven as het rooms katholieke en protestaanse sind nauwliks doar.
In Rektum woont in vergeliekige met umringde plaase völ [[Rooms-Katholieke Karke|Rooms-Katholiekn]] en neet-karkelikn. Dit vaalt op umdat t katholieke geleuf vuural in t oostn van Tweante wör oet edreagn. Aandre geleuvn as t Roomske en [[protestaanse]] zint dr nauwliks.


== Gebroek ==
== Gebroek ==
Zo as in völ plaase in Tweate en den Achterhook hebt de inwöhner in Rectum bynaamn. Een verskil met dat noaber dorp Eanter of de Stad Riessen is dat de bynaams in Rectum sind verbuenn met de hoesplaase woer at de familie wohnt. Dit verskiensel is in Tweate neet vrömt.
Zo as in völ plaase in Tweante en n [[Achterhook]] hebt de inwonners in Rektum [[Tweantse skeeldnaamns|bienaamn]]. n Verskil met t noaberdoarp Eanter of de Stad Riesn is dat de bienaams in Rektum zind verbeundn met de hoesplaase woer at de familie woont. Dit verskiensel is in Tweate neet vrömd.


==Volkskarakter en sproake==
==Volkskarakter en sproake==
De Rectummers hoolt net as de Eantersen van um sik of te zettn tiegn alns wat in gebrük is. Ze sind ok greuts up eer sproake. De inwohners wür vaake droadneaghels a nûemt.
De Rektummers hoolt dr net as de Eantersen van um zik of te zetn tiegn alns wat in gebruuk is. Ze zint ok greuts op eere sproake. De inwonners wörn vake droadneagels eneumt.
De sproake van Rectum wik beheurlik of van umlingde plaasse. Disse sproake wür ok wal het Tweants Groafschôps a nûemt.
De sproake van Rektum wik beheurlik of van umlingde plaase. Disse sproake wörd ok wal het [[Tweants-Groafschops]] eneumt, en lik nog t meest op t [[Eanter]]s.


===Rectummers Teln===
===Rectummers Teln===
Regel 33: Regel 32:
|-
|-
|Twee
|Twee
|Tweie
|Tweye
|-
|-
|Drie
|Drie
|Dreie
|Dreye
|-
|-
|Vier
|Vier
Regel 42: Regel 41:
|-
|-
|Vijf
|Vijf
|Viewe
|Vieuwe
|-
|-
|Zes
|Zes
Regel 48: Regel 47:
|-
|-
|Zeven
|Zeven
|Zuuwne
|Zuewne
|-
|-
|Acht
|Acht
Regel 57: Regel 56:
|-
|-
|Tien
|Tien
|Tiene{{Info|met völle vaalske loch noa de -t-}}
|Thiene
|}
|}


{{Dia|Disse bladzie is upmaakt in t Rectummers}}
{{Dia|Disse bladzie is eskreewn in t Rektummers}}


[[Kattegerie:Tweants_artikel]]
[[Kattegerie:Tweants_artikel]]

Versy up 02:04, 9 jan 2009

Rektum is ne boerskop in de gemeente Wierdn, in Tweante, in de Nederlaandse proveensie Auweriessel. Op 1 januari 2006 teldn t 359 inwönner. Rektum lig tusken Wierden en de Huurne, Ipelo, Eanter en Nötter in. t Boernbedrief is vuur de boerskop aait van belaank ewest. t Noaberskop hef ok ne lange tied ne eagn boernboond ekeand. t Deelt saamn met de boerschop Ipelo ne basisschole. Nöast de beeste en de akkerbouw, is dr seend 2004 ok wienbouw op n wiengoardn van 4,60 hectare met druuwnsoortn as Regent en Johanitter en Frühburgonder.

Verleane

In ne darteende-eewse goodernlieste (1260-1270) wör vuur de eerste moal ne boerderieje in Rektum enuumt. Rolf van Bewervorde en zin zöns wördn toubeleend met ne kotte in Bovinc, leengood van Nicolaus de Sconevelde, borgman van Beantem. Dissen har t in leen van de groawn van Beantem. Saamn met n arreaal groond in Ipelo en een aantal aarvn in Eanter. Saamn maakn dit ne eenheid. n Deensman den't t in achterleen hooldn was de riddermoatige femilieje van Bewervorde den't in Rektum de Hof te Bewervorde in bezit har. Ok in Riesn ha'j de Van Bewervoordes. n Naam Rektum wör in de veerteende eewse oarkoonde neet ebruukt, mear ze nuumdn van dee Heerschop Bewervorde. n Naam van Rektum is Nedersaksies en is ne saamnvogige van de verbasterde wöar Rekde of Regde van de oolde name vuur de Regge en -tem, -tum, van -heim. wat "woonstean" beteeknt. De beteeknge is dan ok Nederzettige an de Regge.

Opgreawiges

Ne archeologische inventarisasie van disse laanderiejn löt zeen dat t in de prehistorie is beweunt ewes. op de Rektummer Es, de Kloosterhook, de Kruusakkers en de Boningkeampkes zint spuurs van beweuniges an etröfn. Op de Kruusakkers zint greave ontdekt. Nen steenn hamerbiele en nen roon steender bal van dezelde witte steensoorte, twei neet zo vaake vuurkomde gebruuksvuurwearpn. Laanks de Regge en de Eksose Aa zeent opgreawiges edoane oet verskilne tied. In n Kloosterhook is ne vrog-neolitiese woonstean eveundn. Vuur disse neolitiese woonstean zint up verskilne steans gebruuksvuurwearpn eveundn. De steender biele en de skeuter stamt oet de neolitiese tied, t veursteen keump oet de mesolitische tied tot ongeveer 3000 v Chr. De umgiewige lea toew grootndeels dreuge en dr leupn auweral götte en watergänge. Völ later köm de umgiewige wier oonder water te stoan, duur het stiegn van t zeewater. Wieter zind in 1933 in n Kloosterhook nöast het arve Kedinchhoes opgreawiges edoane duur t Museum van Ooldheden oet Leiden. Doarbie köm dr oolde poalgeater van hutn en auwerbliewsels van hooltn waterputn an t lech. De skeuter dee at eveundn zind könt wördn an erkeant. Op de stean van de Oole waterborgh het Slot is ne puntgaave broonze raandhielbiele en ne hooltne nappe eveundn oet de 10e eewe. Dissen is now in t Rieksmuseum in Tweante.

Marke Rektum

De marke Rektum heurdn tot 1811 bie het Richterambt Kedingen. Seend dee tied heurt t tou de gemeante wierdn. In 1848 wör de marke as zodoanig op eheewn. De marke van Rektum wör regeerd duur de eagngeaarfden of markegenootn enuumt. Disse dinge veundn gestalte op de markevergaderiges of hooltinges woer at de arfmarkerichter van de marke de leaidige har. Dat arfmarkerichterschop was verbeundn an n arf, ne hoesplaase. Dengenne den at de hoesplaase bezat, hool ok t arfmarkerichterschop. In Rektum lear het arfmarkerichterschop op de Hof te Rektum, ok wal het arve De Hof. Hier weundn ne hofmeier den at vuur de arfmarkerichter allerhaande zake mus doon. De marke besteunn oet volgewaarde arven, brinkzitters, kötterboern en hutn. De volgewaardes bezatn n ieders veer stemn in de marke. De brinkzitters n ieder drei en de kötterboern n ieder ene. n Buurman van t bouwhoes, ok wal boerderieje, kon ok auwer ne oetdrif bezitn um de koubeeste, vearkens, peerde op n es te mang wearn. De resolusies van de hooltinge in Rektum wör up eskreavn in dat markebook. Vuur Rektum zind disse bewaard van 1567 tot an de opheffige in 1848. In de marke Rektum beveundn zik drei huuzer dee at bewont warn duur de Tweantse leage laandadel, te weetn t hoes de Dackhorst, t hoes t Slot, en de Hof te Bewervorde. Duur wee at ze opricht zind is neet bekend. De bezitter in de 14e, 15e en 16e eewe was de familie van Langen. An dat eande van de 17e eewe kömn de huuzer in bezit van börgers duur het maakn van de riekdom. Zoas de femilie Te Coate oet Almelo, bekeand van de Tweantse textielnieverheid, en van de familie Smelt, Rusleu oet Vjenne, dee in t Russiese St. Petersborg geeld harn emaakt. De drei huuzer Dackhorst, t Slot en Bewervorde zind roond 1850 daal höwn, noa dat ze n heeln tied löag hadn estoan.

De Leu

Geleuf

In Rektum woont in vergeliekige met umringde plaase völ Rooms-Katholiekn en neet-karkelikn. Dit vaalt op umdat t katholieke geleuf vuural in t oostn van Tweante wör oet edreagn. Aandre geleuvn as t Roomske en protestaanse zint dr nauwliks.

Gebroek

Zo as in völ plaase in Tweante en n Achterhook hebt de inwonners in Rektum bienaamn. n Verskil met t noaberdoarp Eanter of de Stad Riesn is dat de bienaams in Rektum zind verbeundn met de hoesplaase woer at de familie woont. Dit verskiensel is in Tweate neet vrömd.

Volkskarakter en sproake

De Rektummers hoolt dr net as de Eantersen van um zik of te zetn tiegn alns wat in gebruuk is. Ze zint ok greuts op eere sproake. De inwonners wörn vake droadneagels eneumt. De sproake van Rektum wik beheurlik of van umlingde plaase. Disse sproake wörd ok wal het Tweants-Groafschops eneumt, en lik nog t meest op t Eanters.

Rectummers Teln

In t Nederlaands In t Rectummers
Een Eene
Twee Tweie
Drie Dreie
Vier Veere
Vijf Viewe
Zes Zesse
Zeven Zuuwne
Acht Agte
Negen Niengne
Tien Tiene*
Disse bladzie is eskreewn in t Rektummers