Verskil tüsken versys van "Eekmulder"

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
→‎Nedersaksisch: - Achterhooks en Tweants an epast
Regel 22: Regel 22:
**''ekkelteve'', ''ekkeltieuwe''
**''ekkelteve'', ''ekkeltieuwe''
**''bromworm''
**''bromworm''
*''ekkelbrommer''
**''ekkelbrommer''
**''meikever''
**''meikever''
*[[Drèents]]:
*[[Drèents]]:

Versy up 11:26, 12 okt 2008

De eekmulder

De eekmulder (Latien: Melolontha melolontha) is een 2,5 tot 4 centimeter grote kever dee in de maond mei een metamorfose ondergeet en dan een paor weken van jonge boomblaodjes eet en rondvlieg, op zeuk naor een kammeraod.

Eekmulders koemen veur op zaandgronden. Vrogger kwammen ze algemeen veur, noen bin ze deur bestriejing arg zeldzaam ewönnen. De larven leven in de grond en knagen an de wortels van kruuiachtige plaanten, zoas gres, mar oek an de wortels van bomen. In 't gres, mar oek in de greuntetune, kunnen ze veul schao anrichen.

De larve van een eekmulder neumen ze een engerling. De larve hef een brune kop en 't lief is geelwit van kleur. An de ziedkaanten zitten de naojemopeningen. De larven blieven twee tot dree jaor in de grond veurdat ze zich verpoppen. In de wientermaonden krupen de larven dieper de grond in.

Netuurlijke viejanen van de engerling bin mollen en voegels zoas mezen, kreien en spraonen.

Biologische bestriejing is meugelijk mit parresitaire aoltjes. De mannetjes bin makkelijk te herkennen deurdat de lemellen an 't einde van der veulsprieten groter bin as de veulsprieten van 't wiefjen, zwat twee millimeter tegenover één millimeter.

Trivia

Nedersaksisch

Fotogallerieje

Wikimedia Commons Commons: Eekmulder - plaatjes, filmkes en/of gelüüdsbestanden.
Disse pagina is eschreven in 't Nunspeets