Verskil tüsken versys van "Dooldersum"

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Dialectanwiezing
K Doldersum is ewiezig naor Dooldersum: Stellingwarver naeme (naor Handb. Neders. Taal- en Letterk. p.177)
(Geen verskil)

Versy up 19:50, 17 apr 2008

Dooldersum
Dooldersum

Doldersum is een klein esdörp in Zuudwest-Drenthe. 't Dörp maekten vrogger diel uut van de gemiente Vledder, tötdet dizze mit de gemientes Dever, Dwingeloo en Haovelte opgunk in de ni'je gemiente Westerveld. Doldersum lig vier kilometer ten noordoosten van Vledder en hef zo'n seubentig ienwoners. De tael die as ze in Doldersum spreekt, heurt bi'j 't Zuudwest-Noord-Drèents.

Ze weet niet sekuur hoe old of Doldersum is, mar 't is een middeleeuws plaetsien. [1] De naeme Doldersum betekent de oldste woonplaetse. [2] Niet wied van 't dörp of ligt twei grafbulten uut de laete stientied of iezertied, die ze plaetselijk de 'mejoor' en de 'generaol' nuumt. Rond de brink staot zo'n tien boerderieën, een kefee-restaurant mit een camping en een 'Boekenhotel', ewi'jd an boeken. Veur oaverige veurzienings wördt Doldersum bediend deur Vledder.

Doldersum greenst an 't Nationaol Park Drents-Friese Woold. 't Beekien de Vledder Aa en 't Doldersummer Veld - een heidelaandschop in beheer bi'j Stichting Drents Landschap - heurt bi'j dit park. De bobenloop van de Vledder Aa is in 2002 en 2003 opni'j inericht. De beek, die in 't begin van de jaoren zestig ekanaliseerd wördden, hef zien olde lope terogge kregen. De rieke bobengrond wördden ofeplagd. Now mut de netuur heur in 't laand tussen Doldersum en 't plaetsien Waetern opni'j ontwikkelen.

Schrieveri'je

In dizze lieste vin ie boeken die oaver Doldersum gaot.

  • IJmker, Janne (2006), Achtendertig nachten (roman), Zoetermeer: Mozaïek

Referenties

Buten dizze webstee

Dit stok is eskreven in 't Zuudwest-Zuud-Drèents van de Drèents-Oaveriesselse grèensstreek.