Verskil tüsken versys van "Baka"

Nå navigaty springen Nå söken springen
2.068 bytes verwijderd ,  12 jaar geleden
Tekse vervungen deur 'Luma is voor de baka's een feest, om de goden te eren. er is een ufo neergestort met een reuze pinata op de arena waardoor de luma ceremonie dit jaar plaats vond in het witte ...'
(Tekse vervungen deur 'Luma is voor de baka's een feest, om de goden te eren. er is een ufo neergestort met een reuze pinata op de arena waardoor de luma ceremonie dit jaar plaats vond in het witte ...')
Luma is voor de baka's een feest, om de goden te eren.
De Baka’s leven in de tropische regenwouden van Kameroen en Kongo. De naam Baka is niet zo bekend, omdat wij het volk meestal Pygmeeën noemen. De mensen worden gemiddeld anderhalve meter lang en er ze zijn met meer dan 20.000 mensen. De taal die ze praten noemen we ook Baka. De taal lijkt totaal niet op het Nederlands.
Ze maken hutten van de natuur. Eerst een geraamte van takken en dan bladeren erover heen. Omdat het s’ nachts altijd regent in een tropisch regenwoud, moeten de hutten goed dicht gemaakt zijn. De vrouwen maken de hutten en de mannen zoeken eten. Ze blijven op dezelfde plek totdat er geen voedsel meer te vinden is. Dan trekken ze weer verder naar een andere plek. Ze slapen dicht tegen elkaar aan op bedden gemaakt van bladeren.
Ze eten haast geen calorieën, omdat die bijna niet in de natuur te vinden zijn. Ze eten bijvoorbeeld termieten. Pygmeeën zijn nauw verbonden met de planten en dieren die daarin leven. Zij jagen op antilopen, zwijnen en apen. Ook vissen zij en verzamelen bessen, zoete aardappelen en andere planten. De vrouwen verzamelden de bosproducten zoals aardknollen, vruchten of noten. Als de mensen een beetje mazzel hebben komen ze een bijennest tegen met honing. Er klimt dan de man in de boom en die pakt dan de honing.
Veel mensen zijn er ziek of gaan onverwachts aan een ziekte dood. Dat komt doordat de Baka’s nooit inentingen hebben gehad. Als er iemand pijn of ziek is, vragen ze God of de pijn over mag gaan. Ze lopen in een cirkel om de persoon heen en ze raken warme spullen aan. De plek waarmee iemand dat iets warm aanraakt, moet tegen de pijnlijke plek van de persoon worden gelegd. Ze denken dat daarmee de pijn of de ziekte over gaat.
De Baka’s geloven in de Bosgod Djengi (Jengi). Elk jaar wordt er ter ere van Djengi (Jengi) een feest georganiseerd, op dit feest wordt ook de dapperste jagers geëerd. Bij dit feest werd vroeger een olifant geofferd, gelukkig doen ze dat tegenwoordig niet meer. Wel wordt na elke succesvolle jacht Djengi (Jengi) geëerd, met een ceremonie genaamd Luma.
Van de baby’s gaan er 80% dood in hun eerste 6 maanden.
 
er is een ufo neergestort met een reuze pinata op de arena waardoor de luma ceremonie dit jaar plaats vond in het witte huis in alkmaar.
Anonyme gebruker

Navigatymenü