Verskil tüsken versys van "Kuunder (revier)"

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
KGeen bewerkingssamenvatting
SieBot (Oaverleg | bydragen)
K bot aanders: fy:De Tsjonger
Regel 12: Regel 12:
[[Kattegerie:Revier in Nederlaand]]
[[Kattegerie:Revier in Nederlaand]]


[[fy:Tsjonger]]
[[fy:De Tsjonger]]
[[nl:Tjonger]]
[[nl:Tjonger]]

Versy up 15:04, 9 dec 2007

Slusien in de Kuunder
De Kuundermeulen bi'j Mildam

De Kuunder (Nederlaans: Tjonger of Kuinder, Fries: Tsjonger) is een reviertien dat kotbi'j de Drentse greens leit, et lopt van zuudoost naor zuud-Frieslaand. Vrogger mondde de Kuunder uut in de Zuderzee bi'j et plakkien De Kuunder, Overiessel. Deur de anleg van de Ofsluutdiek en de Noordoostpoolder is de monding blokkeerd. Waeter uut de Kuunder komt sund die tied tot ofvoer via de Friese boezem, o.a. deur de spuisluzen in Harlingen en et J.L. Hooglandgemael bi'j Stavoren.

An et aende van de 19e ieuw (in 1886 tot 1888 um percies te wezen) is et middenste diel van de Kuunder kanaliseerd over een lengte van 35 kilemeter, veur de bevordering van de scheepvaort en de ontwaetering. Tegensworig wodt dan ok vaeke spreuken van et Kuunderkenaol. Behalven een peer schiere meanders die isoleerd in netuurterreinen liggen, is der van de oorspronkelik kronkelige weg min overbleven. In et noorden van de oorspronkelike Kuunder liggen hier en daor revierduunties, waorvan de "Kiekenbarg" bi'j Ooldhorne de schierste is.

De Kuunder vormt een taelgreens: globaol kan steld wodden dat et Friese taelgebied in et noorden d'r-van leit, en et Stellingwarfse taelgebied (Nedersaksisch) in et zuden d'r-van. Dit is ok de reden dat d'r twie naemen veur etzelde reviertien bin: elk taelgebied het zien eigen naeme.

De Kuunder en de Opsterlaanse Kompejonsvaort maeken diel uut van de Turfroute. In de Kuunder liggen drie sluzen. Bi'j disse sluzen staon pompen om bi'j lege waeterstaand gebiedsaegen waeter terogge te pompen veur de rekreasievaort.