Verskil tüsken versys van "Samnorsk"

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Maked döär et oaversetten van de syde "Samnorsk"
(Geen verskil)

Versy up 20:19, 10 sep 2020

Kampanjepooster vöär de Norsk Lytterforening, en vereyninge dee estichted is döär et rikmålverbund in 1955 en sik versettede teagen et samnorske beleid van de noorske autoriteiten en et gebrüük van et nynoorsk by radiosendingen van de NRK. Et verbund organiseerde ouk de handteykeningsinsamelingsakty Olderaktys teagen et samnorsk in 1951. Mal:Byline

Samnorsk was en üütedochte, tokumstige noorske skryvnorm dee et nynoorsk en bookspråke had mütten låten samensmelten tot eyne språke 'up basis van de noorske volksspråke'. Et sougenöömde tonåderingsbeleid, dat as dool had de skrivtelike verskillen tüsken bookspråke et nynoorsk af te skaffen, domineerde de noorske språkpolitik vanaf ümstreaks 1917 tot 1966. Vanweagen de massale weaderstand, vöäral an de ryksspråkkante in et Oustland (Østlandet), mär ouk vanüüt belangryke deylen van de nynoorske kante, wördden et Vogt-komitee in 1964 uperichted. Up basis van de anbevealingen van et komitee in 1966 wördden de plannen vöär en gemeynskappelike noorske språkform in de praktyk loselöäten.

Et idee van et samnorsk is in 2002 ouk officieel loselöäten, to et Odelsting beslöyt üm sekty 1b van de noorske språkrådwet in te trekken.