Verskil tüsken versys van "Haorlemmerliede en Spaornwolde"

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 19: Regel 19:
webstie = [http://www.haarlemmerliede.nl/ www.haarlemmerliede.nl] |
webstie = [http://www.haarlemmerliede.nl/ www.haarlemmerliede.nl] |
}}
}}
De gemeente '''Haorlemmerliede en Spaarnwoude''' ligt in de Nederlandse provinsie [[Noord-Holland]], met ne oppervlakte van 20,86 km². t Gebeed is n röstig tovlöchtsoord as plattelandsgemeente in de verstaedelikte [[Randstad]]. Den anleg van t vri'jetiedsgebeed [[Spaarnwoude]] hef de gemeente van n veural boerenstraeke veranderd in ne plaatse, waor ok stadsen geerne mögt kommen om te kuiern, fietsen, vissen, scheuvelen, golfen, te geneten van de natuur en te vaoren.
De gemeente '''Haorlemmerliede en Spaarnwoude''' ([[Nederlaans|Nederlands]]: ''Haarlemmerliede en Spaarnwoude'') ligt in de Nederlandse provinsie [[Noord-Holland]], met ne oppervlakte van 20,86 km². t Gebeed is n röstig tovlöchtsoord as plattelandsgemeente in de verstaedelikte [[Randstad]]. Den anleg van t vri'jetiedsgebeed [[Spaarnwoude]] hef de gemeente van n veural boerenstraeke veranderd in ne plaatse, waor ok stadsen geerne mögt kommen om te kuiern, fietsen, vissen, scheuvelen, golfen, te geneten van de natuur en te vaoren.


Daornaast besteet der bedrievigheid in de gemeente. De industriegebeden van [[Halfweg]] en [[Spaarndam]] bunt zoveul in greutte to-enommen dat zi'j neet meer in ne kenschetse van de gemeente meugt ontbrekken.
Daornaast besteet der bedrievigheid in de gemeente. De industriegebeden van [[Halfweg]] en [[Spaarndam]] bunt zoveul in greutte to-enommen dat zi'j neet meer in ne kenschetse van de gemeente meugt ontbrekken.

Versy up 18:47, 8 jul 2016

Gemaente Haorlemmerliede en Spaarnwoude
Vlagge van de gemeante Haorlemmerliede en Spaarnwoude Waopn van de gemeante Haorlemmerliede en Spaarnwoude
(Vlagge van Haorlemmerliede en Spaarnwoude) (Waopen van Haorlemmerliede en Spaarnwoude)
Lokatie van de gemeante Haorlemmerliede en Spaarnwoude
Lokatie van de gemeante Haorlemmerliede en Spaarnwoude
Informasie
Proveensie Noord-Holland Noord-Holland
Heufdplaatse Halfweg
Geografie en bevolking
Öppervlakte
 - Laand
 - Water
20,86 km²
14,86 km²
6,00 km²
Inwonners
Bevolkingsdichtheid
5.471 (1 juli 2006)
368 inw./km²
Koordinaten 52° 24′ N, 4° 43′ O

Koördinaoten: 52° 24′ N, 4° 43′ O

Aoverig
Belangrieke verkeersaoders A9, N200, N202
Netnummer 020, 023
Postkode 1165, 2060, 2061, 2064, 2065
Offisiële webstie www.haarlemmerliede.nl

De gemeente Haorlemmerliede en Spaarnwoude (Nederlands: Haarlemmerliede en Spaarnwoude) ligt in de Nederlandse provinsie Noord-Holland, met ne oppervlakte van 20,86 km². t Gebeed is n röstig tovlöchtsoord as plattelandsgemeente in de verstaedelikte Randstad. Den anleg van t vri'jetiedsgebeed Spaarnwoude hef de gemeente van n veural boerenstraeke veranderd in ne plaatse, waor ok stadsen geerne mögt kommen om te kuiern, fietsen, vissen, scheuvelen, golfen, te geneten van de natuur en te vaoren.

Daornaast besteet der bedrievigheid in de gemeente. De industriegebeden van Halfweg en Spaarndam bunt zoveul in greutte to-enommen dat zi'j neet meer in ne kenschetse van de gemeente meugt ontbrekken.

De gemeente besteet uut de volgende plaetse:

Geschiedenis

De gemeente Haorlemmerliede en Spaarnwoude is ontstaon op 8 september 1857 deur samenvoging van de gemeenten Haorlemmerliede en Spaarnwoude. t Oorspronkelike veurstel was um de ni'je gemeente Haorlemmerliede te neumen. Onder drök van verzeuken van inwonners van Spaarnwoude is hieran den name Spaarnwoude to-evoogd. Dit umdat Spaarnwoude wietweg t oldste darp van dee twee was en ok al eeuwenlange as sentrum op t gebeed van godsdeenst en onderwies veur darpen in de umgaeving deenden.

Op 27 september 1863 bunt de gemeentes Houtriek en Polanen Halfweg en umgaevink en Zuudschalkwiek (teggenwoordigen wiek Schalkwiek in Haorlem Zuudoost to-evoogd. Nao de inpoldering van t Holtrak, n deel van t IJ, in 1874 kwam der n groot stuk land bi'j: de Holtrakpolder.

Op 1 mei 1927 was der ne ni'je indaeling van de gemeentegrenzen rondumme Haorlem, waorbi'j de gemeente Haorlem duftig wierd uutebreid. Den gemeenten Schoten en Spaarndam gingen op in de gemeente Haorlem. Veur Haorlemmerliede en Spaarnwoude betekkenden dit dat de Weerderpolder, en daelen van de Veerpolder, Zuderpolder en de Romöllepolder an Haorlem wierden of-estaon.

Op 1 oktober 1963 wierd de rest van dizze polders an Haorlem aoveredragen. Hierbi'j wierd t darpsken Zuudschalkwiek dele van de gemeente Haorlem.

In 1963 en 1970 is n groot deel van de Holtrakpolder aoveregaon naor de gemeente Amsterdam. Dit ging neet zunder stried. Zo wierd Ruugoord, naodat de oorspronkelike bewonners vort waren egaone, bewond deur teggenstanders van de inname. Ok den tomaoligen börgemeister Frank IJsselmuiden hef zich altied fel uutelaoten teggen de uutbreiding van t Amsterdamse Havengebeed.

Uutgaonde verwiezing

  • Gemeentelike webstae
  • Webstee van de gemeente Haorlemmerliede. Met tostemming is n gedeelte aoverenonmen.

Galleri'je


Dit artikel is eskreaven in et achterhooksk, in de Algemene Nedersaksiese Schriefwieze.