Verskil tüsken versys van "Haorlemmerliede en Spaornwolde"

Nå navigaty springen Nå söken springen
18 bytes verwijderd ,  6 jaar geleden
geen bewarkingssamenvatting
K ((GR) File renamed: File:Haarlemmerliede vlag.svgFile:Haarlemmerliede en Spaarnwoude vlag.svg File renaming criterion #3: To correct obvious errors in file names, including misspelled [[c::en:Noun#...)
Geen bewerkingssamenvatting
{{Gemeante |
naam = HoarlemmerliedeHaorlemmerliede en Spaarnwoude |
bestaandsnaam vlagge = Haarlemmerliede en Spaarnwoude vlag.svg |
bestaandsnaam woapn = Coat of arms of Haarlemmerliede en Spaarnwoude.svg |
webstie = [http://www.haarlemmerliede.nl/ www.haarlemmerliede.nl] |
}}
De gemeente '''HoarlemmerliedeHaorlemmerliede en Spaarnwoude''' ligt in de NederlaandseNederlandse previnsieprovinsie [[Noord-HollaandHolland]], met ne oppervlakte van 20,86 km². Hett gebeedGebeed is eenn röstegröstig toovlöchsoordtovlöchtsoord as plattelaandsgemeenteplattelandsgemeente in de versteadelekteverstaedelikte [[Randstad]]. Den anleg van ett vri-'jetiedsgebeed [[Spaarnwoude]] hef de gemeente van eenn veural boerenstraeke veraanderdveranderd in ne plaatse, waor ok stadsen geerne mögt kommen om te kuiern, fietsen, vissen, skeuvelnscheuvelen, golfen, te geneetengeneten van de natuur en te vaoren.
 
Daornaast besteet der bedrievigheid in de gemeente. De industriegebeedenindustriegebeden van [[Halfweg]] en [[SpaorndamSpaarndam]] bunt zoveul in greutte tooto-enommen dat zi-'j neet meer in ne kenschetse van de gemeente meugt ontbrekken.
 
De gemeente besteet uut de volgende plaetse:
* [[HoarlemmerliedeHaorlemmerliede]]
* [[Halfweg (HoarlemmerliedeHaorlemmerliede en Spaarnwoude)|Halfweg]] (gemeentehoes)
* [[Penningsveer]]
* [[SpaorndamSpaarndam-Oost]]
* [[Spaarnwoude (darp)|Spaarnwoude]]
 
==GeskiednisGeschiedenis==
De gemeente HoarlemmerliedeHaorlemmerliede en Spaarnwoude is ontstaon op [[8 september]] [[1857]] deur samenvoogingsamenvoging van de gemeenten [[HoarlemmerliedeHaorlemmerliede]] en [[Spaarnwoude]]. Ett eurspronkelekeOorspronkelike veurstel was omum de ni-'je gemeente HoarlemmerliedeHaorlemmerliede te neumen. Onder drök van verzeuken van inwonners van Spaarnwoude is hieraanhieran den name Spaarnwoude tooto-evoogd. Dit umdat Spaarnwoude wietweg ett oldste darp van dee twee was en ok al eeuwnlangeeeuwenlange as centrumsentrum op hett gebeed van godsdeenst en onderwies veur darpen in de umgeavingumgaeving deenden.
 
Op [[27 september]] [[1863]] bunt de gemeentes Houtriek en Polanen Halfweg en umgaevink en Zuudschalkwiek (teggenwoordigen wiek Schalkwiek in [[HoarlemHaorlem]] ZuudoosZuudoost tooto-evoogd. Nao de inpoldering van ett Holtrak, eenn deel van ett [[IJ]], in [[1874]] kwamenkwam der n groot stuk laandland bi-'j: de Holtrakpolder.
 
Op [[1 mei]] [[1927]] was der ne ni-'je indealingindaeling van de gemeentegrenzen rundummerondumme HoarlemHaorlem, waorbi-'j de gemeente HoarlemHaorlem duftegduftig wierd uut-ebreiduutebreid. Den gemeenten Schoten en SpaorndammmeSpaarndam gingen op in de gemeente HoarlemHaorlem. Veur Haorlemmerliede en Spaarnwoude betekkenden dit dat de Weerderpolder, en daelen van de Veerpolder, Zuderpolder en de Romöllepolder an Haorlem wierden of-estaon.
Veur Hoarlemmerliede en Spaarnwoude betekkenden dit dat de Weerderpolder, en dealen van de Veerpolder, Zuderpolder en de Romöllepolder an Hoarlem wierden of-estaon.
 
Op [[1 oktober]] [[1963]] wierd de rest van dizze polders an HoarlemHaorlem oaver-edragenaoveredragen. Hierbi-'j wierd ett darpsken Zuudschalkwiek dele van de gemeente HoarlemHaorlem.
 
In 1963 en 1970 is n groot deel van de Holtrakpolder oaver-egaonaoveregaon naor de gemeente [[Amsterdam]]. Dit ging neet zunder stried. Zo wierd [[Ruugoord]], naodat de eurspronkelekeoorspronkelike bewonners vort waren egaone, bewond deur teggenstaandersteggenstanders van de inname. Ok den toonmoalegentomaoligen börgemeister Frank IJsselmuiden hef zich altied fel uut-elaotenuutelaoten teggen de uutbreiding van ett Amsterdamse Havengebeed.
 
==Uutgaonde verwiezing==
* [http://www.haarlemmerliede.nl/ GemeentelekeGemeentelike websteawebstae]
*''Webstee van de gemeente Haorlemmerliede. Met toostemmingtostemming is n gedeelte oaver-enonmenaoverenonmen.''
 
==Galleri-'je==
<gallery>
Ofbeelding:Halfweg gemeentehuis.jpg|RoadhoesRaodhoes in Halfweg
Ofbeelding:Halfweg suikerfabriek.jpg|De Sukerfabriek van Halfweg
Ofbeelding:Spaarndam_karkjen.jpg|SpaorndamSpaarndam, karkjen
Ofbeelding:Spaarndam hans brinker.jpg|Hansjen Brinker in SpaorndamSpaarndam
</gallery>
 
{{Noord-Hollaand}}
{{Dialekt|act||Algemene Nedersaksiese Schriefwieze}}
 
[[Kategorie:Achterhooks artikel]]
[[Kategorie:Gemeente in Noord Hollaand]]

Navigatymenü