Verskil tüsken versys van "Vatikaanstad"

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
K Servien hef de zied Vaticaanstad herneumd naor Vatikaanstad
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[Bestaand:Flag of the Vatican City.svg|thumb|200px|Vlagge van Vaticaanstad]]
[[Bestaand:Flag of the Vatican City.svg|thumb|200px|De vlagge van Vatikaanstad]]
'''Vaticaanstad''' ([[Latien]]: ''Status Civitatis Vaticanae'', [[Italiaons]]: ''Città del Vaticano'') is 't [[soeverein]]e gebied van 't kleinste onofhankelijke laand ter wereld, elegen midden in [[Rome]] in [[Italië]]. 't Wördt vertegenwoordigd deur de [[Heilige Stoel]].
'''Vatikaanstad''' ([[Latien]]: ''Status Civitatis Vaticanae'', [[Italiaons|Italiaans]]: ''Città del Vaticano'') is t [[soeverein]]e gebied van t kleinste onofhankelike land ter wereld, t wördt umringd deur de stad [[Rome]] en hef n eigen stadsmure, waordeur is n [[enklave]] is in [[Italië]].


t Wördt vertegenwoordigd deur de [[Heilige Stoel]] en huusvest de heufdzaetel van de [[Rooms-Katholieke Karke]]. t Staotsheufd van Vatikaanstad is de [[paus]], zien offisiële verbliefplaatse is t [[Apostolies Paleis]]. De paus hef n zien eigen kamerheer, die n ''[[camerlengo]]'' eneumd wördt.
't [[Dwargstaot]]ien is in [[1929]] ontstaon, nao conflicten tussen de [[paus]]en en [[Italië]], mar kan as een veurtzetting of herlèving van de [[Karkelijke Staot]] ezeen wörden.


t [[Dwargstaot|Dwargstötien]] is in [[1929]] ontstaon as gevolg van t [[Verdrag van Lateranen]], dat [[Paus Pius XI]] en [[Benito Mussolini]] ondertekenden. Daorin is naodrukkelik op-eneumen dat t n nieje staot is. Formeel kan t dus niet ezien wörden as voortzetting of herlaeving van de [[Karkelike Staot]].
't Vaticaan is de kleinste onofhankelijke staot waor de heufdzetel van de [[Rooms-Katholieke Karke]] ehuusvest is. 't Staotsheufd is de [[Paus]]. De hudige Paus is [[Paus Benedictus XVI]] uut [[Duutslaand]].


Der wonen zo'n 900 mensen op n oppervlakte van 0,44 km², mar der kommen dageliks duzenden toeristen.
't [[Apostolisch Paleis]] is de officiële verbliefplek van de Paus. De Paus beschikt aover een [[Camerlengo]], kamerheer van de Paus.


De stad hef n eigen pliesiedienst die geheel uut [[Zwitserlaand|Zwitsers]] bestiet, de [[Zwitserse garde]], dit is n aoverbliefsel van t oorspronkelike leger van de paus. t Tradisionele uniform is ontwörpen deur kommandant [[Jules Repond]] en niet deur [[Michelangelo]], zo as vake edacht wördt.
Der wonen zo'n 900 mèènsen op een oppervlakte van 0,44 km², mar der kommen dagelijks duzenden toeristen. Vaticaanstad wördt geheul umsleuten deur de stad Rome en hef een eigen stadsmuur; tut 't grondgebied van de staot beheuren wieder enkele plekken in Rome en 't [[zoemer|zommerhuus]] van de paus in Castel Gandolfo.


Vatikaanstad is gien lid van de [[Europese Unie]], mar nemp wel deel an verschillende internasionale organisasies. t Stiet sinds 1984 op de [[Wereldarfgoedlieste]] van [[UNESCO]].
De stad hef een plisiedienst bestaonde uut [[Zwitserlaand|Zwitsers]], de [[Zwitserse garde]], een overbliefsel van het oorspronkelijke leger van de paus. 't Traditionele uniform is ontwarpen deur commandant [[Jules Repond]] en niet deur [[Michelangelo]], zoas vake edach,wördt.


== externe verwiezings ==
== Uutgaonde verwiezingen ==
{{commons|Vaticano}}
{{commons|Vaticano}}
* [http://www.vatican.va/ Offisiële webstae van Vatikaanstad]


{{Dialekt|sdz|Wieje|Algemene Nedersaksiese Schriefwieze}}
* [http://www.vatican.va/ Pagina de vatican]


[[Kategorie:Sallaands artikel]]
[[Kategorie:Laand]]
[[Kategorie:Laand]]
[[Kategorie:Europa]]
[[Kategorie:Europa]]

Versy up 23:34, 30 mrt 2015

De vlagge van Vatikaanstad

Vatikaanstad (Latien: Status Civitatis Vaticanae, Italiaans: Città del Vaticano) is t soevereine gebied van t kleinste onofhankelike land ter wereld, t wördt umringd deur de stad Rome en hef n eigen stadsmure, waordeur is n enklave is in Italië.

t Wördt vertegenwoordigd deur de Heilige Stoel en huusvest de heufdzaetel van de Rooms-Katholieke Karke. t Staotsheufd van Vatikaanstad is de paus, zien offisiële verbliefplaatse is t Apostolies Paleis. De paus hef n zien eigen kamerheer, die n camerlengo eneumd wördt.

t Dwargstötien is in 1929 ontstaon as gevolg van t Verdrag van Lateranen, dat Paus Pius XI en Benito Mussolini ondertekenden. Daorin is naodrukkelik op-eneumen dat t n nieje staot is. Formeel kan t dus niet ezien wörden as voortzetting of herlaeving van de Karkelike Staot.

Der wonen zo'n 900 mensen op n oppervlakte van 0,44 km², mar der kommen dageliks duzenden toeristen.

De stad hef n eigen pliesiedienst die geheel uut Zwitsers bestiet, de Zwitserse garde, dit is n aoverbliefsel van t oorspronkelike leger van de paus. t Tradisionele uniform is ontwörpen deur kommandant Jules Repond en niet deur Michelangelo, zo as vake edacht wördt.

Vatikaanstad is gien lid van de Europese Unie, mar nemp wel deel an verschillende internasionale organisasies. t Stiet sinds 1984 op de Wereldarfgoedlieste van UNESCO.

Uutgaonde verwiezingen

Wikimedia Commons Commons: Vatikaanstad - plaatjes, filmkes en/of gelüüdsbestanden.
Dit artikel is eskreaven in et sallandske dialekt van Wieje, in de Algemene Nedersaksiese Schriefwieze.