Verskil tüsken versys van "Europeeske Uny"

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Xqbot (Oaverleg | bydragen)
K r2.7.3) (Bot: wieziging van tl:Samahang Europeo naor tl:Unyong Europeo
Gerakibot (Oaverleg | bydragen)
Regel 307: Regel 307:
[[war:Unyon Europea]]
[[war:Unyon Europea]]
[[wuu:欧洲国家联盟]]
[[wuu:欧洲国家联盟]]
[[xmf:ევროპაშ რსხუ]]
[[yi:אייראפעישער פארבאנד]]
[[yi:אייראפעישער פארבאנד]]
[[yo:Ìṣọ̀kan Europe]]
[[yo:Ìṣọ̀kan Europe]]

Versy up 07:06, 24 feb 2013

Europeeske Uny
Vlagge
Woapen
Parlement

De Europese Unie (EU) is 'n unie, van verskillende Europese lanen. Op 't mement bestiet ze uut 27 lanen, hef een grondgebied van 3.892.685 km² en zwat 460 miljoen inwoners. As de EU as laand erekend wördt nimp de Europese Unie een zeuvende plekke in op de wereldranglieste wat grondgebied angiet, en de darde, nao China en India, wat bevolkingsantallen angiet. De name van de unie kwam tot staand deur 't verdrag van Maastricht in 1992, daorveur hiette 't de Europese Gemienskop. 't Heufdkertier van de Europese Unie is in evestigd in Brussel, België.

Kandidaot-lidstaoten

Krowatië onderhaandelt sund 4 oktober 2005 mit de EU over toetrejing. 't Selecteringsperces is estart op 20 oktober 2005. Verwach wördt dat Krowatië in 2010 zal toetrejen tot de Europese Unie;

Macedonië is sund 17 december 2005 een kandidaot-lidstaot van de Europese Unie. Der is nog gien daotum an-egeven veur 't begin van de onderhaandelings.

Turkije onderhaandelt sund 4 oktober 2005 mit de EU over toetrejing. 't Selecteringsperces is estart op 20 oktober 2005. 't Is onbekend wanneer en óf Turkije toe zal trejen tot de Europese Unie. De Unie is naor eigen zeggen veur 2015 niet ree Turkije op te nemen. Verschillende lidstaoten, waoronder Frankriek en Polen, hebt al an-egeven de eventuele toetrejing van Turkije onderwarp te maken van een referendum.

EU-lanen

De volgende lanen bint biej de EU an-esleuten:

Officiële taolen

De officiële taolen van de instituten van de Europese Unie bint:

Mit de toetrejing van Bulgarije en Roemenië vanof 1 jannewaori 2007 kwammen Bulgaars en Roemeens derbie. Ok kwam der een darde alfabet, 't cyrillisch (in gebruuk in Bulgarije), naost de al gebruukte Latiense en Griekse letters, biej in gebruuk.

Aandere EU-taolen

De Spaanse regering zal gauw een veurstel indienen um 't Kattelaans as semi-officiële taol te gebruken veur de toekomstige Europese grondwet.

't Poolse parlementslid Małgorzata Handzlik pleit veur de invoering van de internationaole taol Esperanto as tweede taol in Europa. Op 1 april 2004 wordde hierover estemd. Van de 626 lejen wanen der 346 um verschillende redenen niet anwezig. 280 lu bröchen d'r stemme uut. Daorvan was 43% veur.

Aandere taolen die in de Europese Unie epraot wörden, mar (nog) niet officieel erkend bint deur de EU, bint o.a.:

Ofbeelding van hudige staotus

Hudige en toekomstige lidstaoten
Hudige en toekomstige lidstaoten


Uutgaonde verwiezingen

Wikimedia Commons Commons: Europeeske Uny - plaatjes, filmkes en/of gelüüdsbestanden.