Verskil tüsken versys van "Kasteel"

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
MerlIwBot (Oaverleg | bydragen)
K bot derbie: zh:法式城堡
MerlIwBot (Oaverleg | bydragen)
K bot deraof: sr:Дворац (strongly connected to nds-nl:Paleis)
Regel 40: Regel 40:
[[ru:Шато]]
[[ru:Шато]]
[[sk:Zámok (stavba)]]
[[sk:Zámok (stavba)]]
[[sr:Дворац]]
[[sv:Slott]]
[[sv:Slott]]
[[uk:Шато]]
[[uk:Шато]]

Versy up 21:05, 17 jan 2013

Kasteel "Huus Bargh" in 's-Heerenbarg

Een kasteel (ook wal burcht enuumd) is ne verstarkte wonning.

Kastelen raakten in de Middeleeuwen in Europa in gebruuk. Eerst beston de verstarking allene uut holten palissades, later wodden stenen muren ebruukt.

Een kasteel kon ne verstarkte boerderi-je wean of een speciaal ebouwde konstruktie um in tieden van gevoar hen te kunnen vluchten.

Met de uutvinding van ut buskruut en artillerie verloren kastelen eure militaire betekenis. Ze woddden vaak um-ebouwd tot deftige huze woar het woongenot völle belangrieker was. Later wodden woonhuzen van edelen als noamaakkasteel ebouwd, alsof het ooit verstarkte burchten waarn ewest. Bij sommige kastelen is de militaire betekenis uutendelek helemoal verdwenen.

In den Achterhoek stoat van oldsheer völle kastelen. In de vroggere gemeente Vorden allene al achte. Vorden wödt dan ok wal ut 'achtkastelendarp' enuumd. Eén van de oldste en nog zo goed as in olde stoat verkerende kastelen van Nederland is Huus Bargh in 's-Heerenbarg.

Een 'havezate' was in de Graofschap Zutfent, Oaveriessel en Drenthe een burcht mit bewonners die speciaole rechten hadden. Hier bunt d'r nog völle van.

Nedersaksisch