Verskil tüsken versys van "Waddenaailanden"

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 68: Regel 68:
* [[Fanoog]] ([[Fanø]])
* [[Fanoog]] ([[Fanø]])
* [[Langli]] (onbewoond)
* [[Langli]] (onbewoond)

In t zuden van Reumeroog lag in de [[20e eeuw|20. aiw]] nog de ainigste Deense hallig, [[Jordsand]], môr in [[1999]] bleken de lèste resten doarvan verdwenen. In t noorden van Fanoog is de zaandkust in de loop van de geschiedenis n poar keer wieder opend en weer sloten, môr op t moment is de kustliende, op twai westkustfjorden noa, weer hailemoal sloten.


[[Kattegerie:Grunnegs artikel]]
[[Kattegerie:Grunnegs artikel]]

Versy up 14:11, 19 dec 2006

Waddenaailaanden

Waddenaailanden binnen aailanden in Waddenzee. Zai bestoan hailmoal oet zaand en 'lopen' as t woar noar t oosten tou. Dit dudden zai deurdat zaand aan de westziede vot hoalen wordt en aan oostkaant trug ploatst wordt.

De waddenaailanden liggen van Hollaand tot aan Denmaark tou. Hieronder n overzicht van alle waddenaailaanden:

Nederlaandse waddenaailaanden


De Nederlaandse waddenaailaanden
1. Noorderhoaks; 2. Richel;
3. Griend; 4. Rif;
5. Engelsmanploat; 6. Simonszaand;
7. Röttumerploat; 8. Röttumeroog.

(Steeds van west noar oost)

Bewoond

Oetgoand van de Nederlaandse noamen, kinnen dizze vief aailaanden ontholden worden deur t ezelsbruggetje: "TV-tas".

Onbewoond

Zoas oet de noamen al bliekt vörmen dizze gebieden de overgang van aailaand en zaandploat. Griend en Röttumeroog worden over t algemain as aailaand zain, de overige worden zain as aailaanden dij van tied tot tied nog onder de golven zullen verdwienen. Aandere onbekindere zaandploaten en aailaanden dij onbewoond binnen, binnen: t Schutter in t noordwesten van Tessel, Boeten Gronden in t noordwesten van t Schutter en de Hollen in t zuudoosten van Tessel. t Veurmoalige aailaand Wieringen is te vinden in de kop van Noord-Hollaand, vlak tegen de Ôfsluutdiek aan. (nait op de koart vermeld)

Duutse waddenaailaanden

(Zoveul meugelk van west noar oost en van zuud noar noord)

Bewoond

Onbewoond

Deense waddenaailaanden

(Van zuud noar noord)

In t zuden van Reumeroog lag in de 20. aiw nog de ainigste Deense hallig, Jordsand, môr in 1999 bleken de lèste resten doarvan verdwenen. In t noorden van Fanoog is de zaandkust in de loop van de geschiedenis n poar keer wieder opend en weer sloten, môr op t moment is de kustliende, op twai westkustfjorden noa, weer hailemoal sloten.