Verskil tüsken versys van "Jezus Christus"

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Rubinbot (Oaverleg | bydragen)
K r2.5.4) (bot aanders: ltg:Jezus Krystus
Vagobot (Oaverleg | bydragen)
K r2.7.2) (bot derbie: mzn:عیسی
Regel 161: Regel 161:
[[mwl:Jasus]]
[[mwl:Jasus]]
[[my:ခရစ်တော်၊ ယေရှု]]
[[my:ခရစ်တော်၊ ယေရှု]]
[[mzn:عیسی]]
[[na:Jesu Kristo]]
[[na:Jesu Kristo]]
[[nah:Yeshua Christós]]
[[nah:Yeshua Christós]]

Versy up 11:21, 10 apr 2012

11e eeuws pertret van Jezus

Jezus Christus (oek bekend as Jezus van Nazaret, Yeshua (ישוע) in Hebreeuws en ʿĪsá (عيسى) in Arabisch) is volges de christelijke leer de enigste drekte Jonge van God, die deur God in 't Ouwe Testement (de joodse Tenach) de beleufde Messias en de Verlosser is die de minsen van der zunden zou redden en de harmonie tussen God en de mins zou herstellen. Hie beleufde minsen die in Hum geleuven te 'behouwen' en 'eeuwig leven' te geven. Zien - in 't Nieje Testement beschreven - geboorte (Kaarst), zien dood an 't kruus (Goeie Vriedag), zien opstanding uut de dood (Paosen), zien hemelvaort en Zien terugkomst (de eindtied) staon centraol in de theologie van 't tredisionele christendom.

Jezus Christus of Jezus van Nazereth zoas Hie oek wel bekend staot, is werschienlijk geboren in Bethlehem of Nazereth in de Israëlische landstreek Galilea zo'n zeuven tot vier jaor veur de eigenlijke westerse jaortelling. Onze jaortelling is dus eigenlijks verkeerd, dit komt deur een verkeerde berekening, 't jaor 2000 zou dus eigenlijks al 't jaor 2004 of 't jaor 2007 wezen. Jezus is volges de meeste geleerden tussen de 30 en 33 jaor oud eworren, dit is oek terug te vienen in de christelijke symboliek van 't getal 33. De titel Christus (Grieks: Χριστός = Christos) komt van de Griekse vertaoling van 't Hebreeuwse woord Messias, wat gezalfde betekent. De titel worde deur zien volgelingen gebruukt die Hum as de gezalfde van de Here (JHWH) zaggen.

Rillegieuze visies

Christelijke visie

Volges de uutleg die verschillende Biebelschrievers gaffen, en die Jezus zelf oek gaf, maakte Jezus' dood de hereniging mit God de Vaoder meugelijk, deurdat Jezus (de Jonge van God) de straf op hum nam veur de zunden van de minsen (zoas dudelijk veurspeld was in de joodse Tenach, namelijk Jesaja 53). De opvatting dat Jezus mit zien kruusdood de mins herenigt mit God heet de verzoeningsleer. Daodeur trad 't Abrahamitische principe van de 'rechtvaordiging deur geleuf' op een nieje menier in waarking: iedereen die in Jezus zou geleuven, zou veur God de Vaoder erechtvaordigd wezen. De opstanding, die deur veul minsen alleen symbolisch op-evat wort, wort deur de meeste geleuvigen binnen 't tredisionele christendom letterlijk eneumen. De gebeurtenis neemt daor een belangrieke plek in, umdat 't veur hulie de uuteindelijke overwinning over de dood as 'leste viejand' tot uutdrukking ebrocht het. 't Is daormee een iezig belangriek symbool van de hoop op 'niej leven', 'leven naor de dood' en 'eeuwigheid bie God'.

Volges christenen is Jezus de Messias van God die in de boeken van de prefeten veurspeld was. Eén van de veule veurbeelden van een oudtestementische messiaanse prefetie is 't boek van de prefeet Jesaja, heufdstuk 53, vanof veers 3.

Visies uut are religies

In de islam wort Jezus as mins ezien, niet as God, mar Hie het wel een staotus as prefeet en komt in de Koraan veur as Isa. Sommigen hindoeïsten erkennen hum as goeroe, terwiel 't boeddhisme soms een bodhisattwa in hum ziet. 't Jodendom erkent hum niet en neumt hum een valse prefeet.

De naam Jezus

De naam Jezus is een vernederlansing van 't Latiense Iesus dat weer een verlatiensing is van 't Griekse Ιησους (uutspraak: Jèsoes). Dit is op zien beurt weer een vergrieksing van 't Hebreeuwse Jesjoea (יהושוע), een laotere vorm van Jehosjoea, waovan de drekte vernederlansing Jozua is. Dit is oek de naam van een oudtestementisch Biebelboek, dat in de Griekse vertaoling Septuaginta inderdaod Ιησους heet.

Jezus zien uterlijk

De baargrede

Gieneen weet precies hoe of Jezus der noen uut-ezien het. Op de meeste schilderiejen van Jezus, staot Hie of-ebeeld as een man mit lang haor en een lichte huudskleur. Volges partie wetenschappers is dit niet zoas Jezus der uut-ezien zou hen, 't haor werd deur de mannen in de tied van Jezus namelijk niet lang edreugen, dit werd ezien as ontoepasselijk veur een man. Jezus had dus volges disse groep wetenschappers wat korter en donkerder haor. Oek zou Jezus gien lichte huudskleur ehad hen, 't was namelijk typisch veur minsen uut Galilea um een wat etinte huudskleur te hen. Volges weer een are groep wetenschappers zou Jezus juust weer wel half lang haor en een baord ehad hen. Umdat minsen greeg een beeld van Jezus wouwen hen, hen verschillende luui in de loop van de tied alderhande schilderiejen emaakt, mit pertie schilderiejen die wat populairder waren, dit het uuteindelijk eleid tot 't beeld dat minsen vandaag de dag van Jezus hen.

De taol van Jezus

Jezus praotte werschienlijk Arremees en Hibbreeuws (en in elk geval oek een bietjen Grieks vanwege zien waark as timmerman vlakbie de Sepforis). Dit is oek terug te vienen in de Biebel. 't Ouwe Testement is namelijk eschreven in 't Hibbreeuws en 't Arremees. 't Nieje Testement is eschreven in 't Grieks mit een paor Arremese invleujen. Um een veurbeeld van Arremees uut de tied van Jezus te zien, ku-j 't best kieken op de pagina Onzevaoder veur een vertaoling van 't veersjen 'Onze Vaoder die in de hemel is'.

Trivia

Jezus is zoas 't Biebelverhaol vertelt geboren in een kribbe. Een kribbe is eigenlijks gewoon een zeuning (of een etesbak veur de dieren). In 't Urkers is de betekenis van 't woord kribbe veranderd in een soeja (oek wel wieg eneumd).

Nedersaksisch

De naam Jezus Christus wort in sommigen dialecten oek wel uut-espreuken as Jezus Kristus, mar pertie luui spreken 't woord Christus oek wel uut as Gristus.

Uutgaonde verwiezingen

Wikimedia Commons Commons: Jezus Christus - plaatjes, filmkes en/of gelüüdsbestanden.
Disse pagina is eschreven in 't Putters

Mal:Link FA Mal:Link FA Mal:Link FA Mal:Link FA Mal:Link FA Mal:Link FA Mal:Link FA