Verskil tüsken versys van "Kniepertie"

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Wutsje (Oaverleg | bydragen)
K Wiezigingen deur 93.125.180.90 hersteld tot de versie nao de leste wieziging deur Wutsje
Regel 15: Regel 15:


In [[Koevern]] weuren in vroggere tieden de iezerkoekies oetdeeld an de armen. In [[1770]] weur een poging daon dit gebruuk te verbieden, zönder succes.
In [[Koevern]] weuren in vroggere tieden de iezerkoekies oetdeeld an de armen. In [[1770]] weur een poging daon dit gebruuk te verbieden, zönder succes.

Al deze shit is gewoon helemaal niets.


== Citaot ==
== Citaot ==

Versy up 21:40, 21 jan 2011

Knieperties
Kniepertiesiezer

Knieperties of iezerkoekies bint zoete, dunne haarde waofels dei traditioneel umendebie de jaorwisseling bakken wordt. Ze wordt eten in Drenthe, Overiessel, Grunning (Veenkelonies en Westerwôlde) en Gelderlaand (de Achterhoek).

Knieperties wordt bakken in speciaole waofeliezers. Vrogger waren dit geeitiezeren kniepiezers dei boven het heerdvuur holden werden. Nu wordt elektrische waofeliezers gebruukt.

Het meist liekt knieperties nog up oubliehoorns zoas gebruukt veur schepies, maor het recept is aanders: zeuiter en mit keneel.

Prissentaosie

Zie ok: Nijjoarsrollechie

Volgens de traditie heurt de waofelties in december plat, as kniepertie, prissenteerd te worden en vanof neeijaorsdag as neeijaorsrollechie. De gedachte hierachter is dat in december het olde jaor zuk glad en al ontvouwen hef. Op neijaorsdag symboliseert het rollechie het onbekende neie jaor. De platte versie wordt veural in Drenthe en Overiessel eten, de oprolde versie, de rullekes, meer in Grunning en de Achterhoek.

In Koevern weuren in vroggere tieden de iezerkoekies oetdeeld an de armen. In 1770 weur een poging daon dit gebruuk te verbieden, zönder succes.

Citaot

En 't olde mèense, ze dacht niet an knieperties bakken veur neijaorsdag en mèe te maken, det ze aanders nog nooit aover-eslagen had, zo laank as ze etrouwd was ewest.

Uut Harm: boerenlèven an de Riest, roman deur Lucas Jonker (1928, herdrokt in 1988, Zuudwolde: Het Drentse Boek)

Zie ok

Nedersaksisch

Schreven in het Midden-Drèents