Verskil tüsken versys van "Kumries"

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
MystBot (Oaverleg | bydragen)
K r2.6.5) (bot aanders: eu:Gales (hizkuntza)
TXiKiBoT (Oaverleg | bydragen)
K bot derbie: nds:Walisische Spraak
Regel 31: Regel 31:
{{Link FA|ru}}
{{Link FA|ru}}


[[nds:Walisische Spraak]]
[[af:Wallies]]
[[af:Wallies]]
[[als:Walisisch]]
[[als:Walisisch]]

Versy up 22:40, 16 jan 2011

Antal sprekers van 't Kymrisch in percenten, per gebied in Kymrië

't Kymrisch of Wels (in de taal zelf: Cymraeg, Engels: Welsh) is een Keltische taal, dee veural espreuken wonnen in Kymrië deur een deel van 't Kymrische volk.

't Is bekend deur glossen vanof de 9e eeuw. De taal beheurt tot de Keltische talen en is verwant mit 't Iers-Gaelisch, 't Bretons, 't Cornisch, 't Mans en 't Schots-Gaelisch. 't Wonnen eschreven in de Kymrische variaant van 't Latiense alfebet.

Over de hele wereld bin der ongeveer 700.000 meensen dee Kymrisch praoten, veurnamelijk in Kymrië zelf (611.000), Engelaand (133.000) en Chubut in Argentinië (5.000). Der bin oek kleine gemeenschappen in Amerika en Kanneda. In 2004 wönnen 't deur 21,7 % van de bevolking espreuken, een stieging mit 2 % sinds 1991. Alsmar meer meensen praoten Kymrisch, allewel 't altied tweetalig is - ze praoten oek Engels of, in Argentinië, Spaans. 't Kymrisch wonnen veural espreuken op 't plattelaand van Kymrië, in 't noorden en in 't wessen. Daor is disse taal vake oek gedeeltelijk de onderwiestaal op de legere schoelen. 't Hoogste antal sprekers vie-j in 't gebied Gwynedd, waor 76,1% van de bevolking Kymrisch as moerstaal hef. Disse taal ma-j neet deur mekaar haolen mit de Kymrisch-Engelse dialekken, dit bin Engelse dialekken dee espreuken wonnen in Kymrië en bin dus neet Keltisch.

De Kymrische grammatica en uutspraak bin naor consequent. De op twee nao langste plaosnaam ter wereld is in 't Kymrisch: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. 't Is een samenstelling dee steet veur: "De karke van de heilige Maria in de luwte van witte haozebomen bie de dreikolke bie Sunte-Tysilio's rooie grotte."

Literaire teksen in 't Kymrisch bestaon à sinds 1100. Op hejen is der een bleuiende literetuur in 't Kymrisch.

  • Vanof 1982 is der oek een Kymrischtalige tillevisiezender: S4C.
  • Op 9 meert 2008 wönnen bekend emaak dat 't Kymrisch een co-officiële staotus krieg binnen de Europese Unie. Dat betekent dat burgers 't Kymrisch maggen gebruken as ze mit ene gaon praoten of schrieven van de Europese instellingen.

Geschiedenisse

De oudste nog bekende bronnen van 't Kymrisch gaon weer tot in de 6e eeuw. De taal uut dee periode wonnen oek wel Vrog-Kymrisch eneumd. Hiervan is min over-ebleven. Van de 9e eeuw tot de 11e eeuw was dat Oud-Kymrisch. Van de 12e tot de 14e eeuw is dat Middel-Kymrisch. Daornao kump 't Medern-Kymrisch, dat in twee periodes verdeeld kan wonnen. Van de 14e tot de 16e eeuw een Vrog-Medern-Kymrisch en daornao een Laot-Medern-Kymrisch dat begun bie de Biebelvertaling van William Morgan in 1588.

Uutgaonde verwiezing

Wikipedia
Wikipedia
[[:{{{kode}}}:|Kymrische versy]] van Wikipedia
Disse pagina is eschreven in 't Nunspeets
Wikimedia Commons Commons: Kymrisch taal - plaatjes, filmkes en/of gelüüdsbestanden.

Mal:Link FA Mal:Link FA Mal:Link FA