Verskil tüsken versys van "Mure van Hadrianus"

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Xqbot (Oaverleg | bydragen)
K botaanders: id:Tembok Hadrianus
D'ohBot (Oaverleg | bydragen)
Regel 36: Regel 36:
[[es:Muro de Adriano]]
[[es:Muro de Adriano]]
[[eu:Hadrianoren Harresia]]
[[eu:Hadrianoren Harresia]]
[[fa:دیوار هادریان]]
[[fi:Hadrianuksen valli]]
[[fi:Hadrianuksen valli]]
[[fr:Mur d'Hadrien]]
[[fr:Mur d'Hadrien]]

Versy up 16:39, 6 jan 2010

Stukn van de Mure
Kaarte met de Mure van Antonius en Hadrianus
Kaarte met de Mure van Antonius en Hadrianus

De Mure van Hadrianus is n Romeins bouwsel van steen en törf den at löp oawer de hele breedte van Noord-Engelaand. Dr laankshen leadn verskeaidene fortn.

t Wör in 122 n. Kr. ebouwd in opdracht van n toewmoaligen keaizer Hadrianus, as beskoarmige teegn anvaln van de Piktn, de vrogere inwonners van t hudige Skotlaand. t Is n middelstn van dree soortgelieke muurn. n Zudelikstn löp van de Clyde-rivier töt an de Forth-rivier, en n noordelikstn steet bekeand as de Mure van Antonius.

Hadrianus wol ne mear stabiele ekonomie, mear veailigheaid, en ne dudelike ofskeaidige van zin Riek. t Is de stoarkste greansliene van t Romeinse Riek. Volgens de geleardn warn de poortn bedoold as tol-postn, of as n soort douane.

Gedeeltes van de mure wördn in de loop van de tied of-ebrökn en ebroekt in bouwprojektn in de buurte, mear n groot gedeelte besteet nog; vuural t middelste gedeelte, en det kö'j loopnde of met de fietse volgen. t Is n grötstn toeristntrekker van Noord-Engelaand, woer at'e ook wal seempelweg de Romeinse Mure neumd word De mure steet seend 1987 op de wearldoarfgoodlieste van UNESCO.

Moatn

De mure is 117 kilometer laank. De heugte en breedte hef te maakn met de materiaaln dee't vuur t bouwn in de umgewing te veendn zeent. Oostelik van de Irthing-rivier wör de mure maakt van of-evlakte steender, en har ne heugte van vief töt zes meter, en ne breedte van 3 meter. Westelik van de Irthing-rivier wör de mure maakt van torf, en was'e 6 meter breed, en 3,5 meter hoge.

Oetgoande verbeendiges