Verskil tüsken versys van "Haorlemmerliede en Spaornwolde"

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Luckas-bot (Oaverleg | bydragen)
TXiKiBoT (Oaverleg | bydragen)
Regel 59: Regel 59:
[[Kattegerie:Noord-Hollaand]]
[[Kattegerie:Noord-Hollaand]]


[[an:Haarlemmerliede en Spaarnwoude]]
[[br:Haarlemmerliede en Spaarnwoude]]
[[br:Haarlemmerliede en Spaarnwoude]]
[[ca:Haarlemmerliede en Spaarnwoude]]
[[ca:Haarlemmerliede en Spaarnwoude]]

Versy up 06:20, 6 jan 2010

Gemaente Hoarlemmerliede en Spaarnwoude
Vlagge van de gemeante Hoarlemmerliede en Spaarnwoude Waopn van de gemeante Hoarlemmerliede en Spaarnwoude
(Vlagge van Hoarlemmerliede en Spaarnwoude) (Waopen van Hoarlemmerliede en Spaarnwoude)
Lokatie van de gemeante Hoarlemmerliede en Spaarnwoude
Lokatie van de gemeante Hoarlemmerliede en Spaarnwoude
Informasie
Proveensie Noord-Holland
Heufdplaatse Halfweg
Geografie en bevolking
Öppervlakte
 - Laand
 - Water
20,86 km²
14,86 km²
6,00 km²
Inwonners
Bevolkingsdichtheid
5.471 (1 juli 2006)
368 inw./km²
Koordinaten Koordinaten untbrekket! Help mid.
Aoverig
Belangrieke verkeersaoders A9, N200, N202
Netnummer 020, 023
Postkode 1165, 2060, 2061, 2064, 2065
Offisiële webstie www.haarlemmerliede.nl

De gemeente Hoarlemmerliede en Spaarnwoude ligt in de Nederlaandse previnsie Noord-Hollaand, met ne oppervlakte van 20,86 km². Het gebeed is een rösteg toovlöchsoord as plattelaandsgemeente in de versteadelekte Randstad. Den anleg van et vri-jetiedsgebeed Spaarnwoude hef de gemeente van een veural boerenstraeke veraanderd in ne plaatse, waor ok stadsen geerne mögt kommen om te kuiern, fietsen, vissen, skeuveln, golfen, te geneeten van de natuur en te vaoren.

Daornaast besteet der bedrievigheid in de gemeente. De industriegebeeden van Halfweg en Spaorndam bunt zoveul in greutte too-enommen dat zi-j neet meer in ne kenschetse van de gemeente meugt ontbrekken.

De gemeente besteet uut de volgende plaetse:

Geskiednis

De gemeente Hoarlemmerliede en Spaarnwoude is ontstaon op 8 september 1857 deur samenvooging van de gemeenten Hoarlemmerliede en Spaarnwoude. Et eurspronkeleke veurstel was om de ni-je gemeente Hoarlemmerliede te neumen. Onder drök van verzeuken van inwonners van Spaarnwoude is hieraan den name Spaarnwoude too-evoogd. Dit umdat Spaarnwoude wietweg et oldste darp van dee twee was en ok al eeuwnlange as centrum op het gebeed van godsdeenst en onderwies veur darpen in de umgeaving deenden.

Op 27 september 1863 bunt de gemeentes Houtriek en Polanen Halfweg en umgaevink en Zuudschalkwiek (teggenwoordigen wiek Schalkwiek in Hoarlem Zuudoos too-evoogd. Nao de inpoldering van et Holtrak, een deel van et IJ, in 1874 kwamen der n groot stuk laand bi-j: de Holtrakpolder.

Op 1 mei 1927 was der ne ni-je indealing van de gemeentegrenzen rundumme Hoarlem, waorbi-j de gemeente Hoarlem dufteg wierd uut-ebreid. Den gemeenten Schoten en Spaorndammme gingen op in de gemeente Hoarlem. Veur Hoarlemmerliede en Spaarnwoude betekkenden dit dat de Weerderpolder, en dealen van de Veerpolder, Zuderpolder en de Romöllepolder an Hoarlem wierden of-estaon.

Op 1 oktober 1963 wierd de rest van dizze polders an Hoarlem oaver-edragen. Hierbi-j wierd et darpsken Zuudschalkwiek dele van de gemeente Hoarlem.

In 1963 en 1970 is n groot deel van de Holtrakpolder oaver-egaon naor de gemeente Amsterdam. Dit ging neet zunder stried. Zo wierd Ruugoord, naodat de eurspronkeleke bewonners vort waren egaone, bewond deur teggenstaanders van de inname. Ok den toonmoalegen börgemeister Frank IJsselmuiden hef zich altied fel uut-elaoten teggen de uutbreiding van et Amsterdamse Havengebeed.

Uutgaonde verwiezing

  • Gemeenteleke webstea
  • Webstee van de gemeente Haorlemmerliede. Met toostemming is n gedeelte oaver-enonmen.

Galleri-je