Verskil tüsken versys van "Haorlemmerliede en Spaornwolde"

Nå navigaty springen Nå söken springen
geen bewarkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
{{Gemiente |
naeme = HaarlemmerleedeHoarlemmerliede en SpaornwoldeSpaarnwoude |
bestaansnaeme vlagge = Haarlemmerliede vlag.png |
bestaansnaeme waopen = Haarlemmerliede wapen.png|
webstee = [http://www.haarlemmerliede.nl/ www.haarlemmerliede.nl] |
}}
De gemeente '''HaarlemmerleedeHoarlemmerliede en SpaornwoldeSpaarnwoude''' ligt in de Nederlaandse previnsie [[Noord-Hollaand]], met ne oppervlakte van 20,86 km². Het gebeed is een rösteg toovlöchsoord as plattelaandsgemeente in de versteadelekte [[Randstad]]. Den anleg van et vri-jetiedsgebeed [[SpaornwoldeSpaarnwoude]] hef de gemeente van een veural boerenstraeke veraanderd in ne plaatse, waor ok stadsen geerne mögt kommen om te kuiern, fietsen, vissen, skeuveln, golfen, te geneeten van de natuur en te vaoren.
 
Daornaast besteet der bedrievigheid in de gemeente. De industriegebeeden van [[Halfweg]] en [[Spaorndam]] bunt zoveul in greutte too-enommen dat zi-j neet meer in ne kenschetse van de gemeente meugt ontbrekken.
 
De gemeente besteet uut de volgende plaetse:
* [[HaarlemmerleedeHoarlemmerliede]]
* [[HalfweggeHalfweg (HaarlemmerleedeHoarlemmerliede en SpaornwoldeSpaarnwoude)|Halfweg]] (gemeentehoes)
* [[Penningsveer]]
* [[Spaorndam-Oost]]
* [[SpaornwoldeSpaarnwoude (darp)|SpaornwoldeSpaarnwoude]]
 
==Geskiednis==
De gemeente HaarlemmerleedeHoarlemmerliede en SpaornwoldeSpaarnwoude is ontstaon op [[8 september]] [[1857]] deur samenvooging van de gemeenten [[HaarlemmerleedeHoarlemmerliede]] en [[SpaornwoldeSpaarnwoude]]. Et eurspronkeleke veurstel was om de ni-je gemeente HaarlemmerleedeHoarlemmerliede te neumen. Onder drök van verzeuken van inwonners van SpaornwoldeSpaarnwoude is hieraan den name Spaarnwoude too-evoogd. Dit umdat SpaornwoldeSpaarnwoude wietweg et oldste darp van dee twee was en ok al eeuwnlange as centrum op het gebeed van godsdeenst en onderwies veur darpen in de umgeaving deenden.
 
Op [[27 september]] [[1863]] bunt de gemeentes Houtriek en Polanen Halfweg en umgaevink en Zuudschalkwiek (teggenwoordigen wiek Schalkwiek in [[HaarlemHoarlem]] Zuudoos too-evoogd. Nao de inpoldering van et Holtrak, een deel van et [[IJ]], in [[1874]] kwamen der n groot stuk laand bi-j: de Holtrakpolder.
 
Op [[1 mei]] [[1927]] was der ne ni-je indealing van de gemeentegrenzen rundumme HaarlemHoarlem, waorbi-j de gemeente HaarlemHoarlem dufteg wierd uut-ebreid. Den gemeenten Schoten en Spaorndammme gingen op in de gemeente HaarlemHoarlem.
Veur HaarlemmerleedeHoarlemmerliede en SpaornwoldeSpaarnwoude betekkenden dit dat de Weerderpolder, en dealen van de Veerpolder, ZuuderpolderZuderpolder en de Romöllepolder an HaarlemHoarlem wierden of-estaon.
 
Op [[1 oktober]] [[1963]] wierd de rest van dizze polders an HaarlemHoarlem oaver-edragen. Hierbi-j wierd et darpsken Zuudschalkwiek dele van de gemeente HaarlemHoarlem.
 
In 1963 en 1970 is n groot deel van de Holtrakpolder oaver-egaon naor de gemeente [[Amsterdam]]. Dit ging neet zunder stried. Zo wierd [[Ruugoord]], naodat de eurspronkeleke bewonners vort waren egaone, bewond deur teggenstaanders van de inname. Ok den toonmoalegen börgemeister Frank IJsselmuiden hef zich altied fel uut-elaoten teggen de uutbreiding van et Amsterdamse Havengebeed.
==Uutgaonde verwiezing==
* [http://www.haarlemmerliede.nl/ Gemeenteleke webstea]
*''Webstee van de gemeente HaorlemmerleedeHaorlemmerliede. Met toostemming is n gedeelte oaver-enonmen.''
 
==Galleri-je==
<gallery>
Ofbeelding:Halfweg_raadhoes.jpg|RaadhoesRoadhoes in HalfweggeHalfweg
Ofbeelding:Halfweg_suukerfabreek.jpg|De Sukerfabriek van Halfweg
Ofbeelding:Spaarndam_karkjen.jpg|Spaorndam, karkjen
10.086

bewarkingen

Navigatymenü