Verskil tüsken versys van "Haorlemmerliede en Spaornwolde"

Nå navigaty springen Nå söken springen
60 bytes verwijderd ,  12 jaar geleden
geen bewarkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
webstee = [http://www.haarlemmerliede.nl/ www.haarlemmerliede.nl] |
}}
De gemeente '''Haarlemmerleede en Spaornwolde''' ligt in de Nederlaandse proveensieprevinsie [[Noord-Hollaand]], met eenne oppervlaakteoppervlakte van 20,86 km². Het gebeed is een rustigrösteg toovlöchsoord as plattelaandsgemeente in de verstedelektenversteadelekte [[Randstad]]. Den anleg van et vri-jetiedsgebeed [[Spaornwolde]] hef de gemeente van een veural boerenstraeke veraanderd in eenne plaetseplaatse, waor ok stadsen geerne mögt kommen om te kuiern, feetsenfietsen, vissen, skeuveln, golfen, te geneeten van de natuur en te vaoren.
 
Daornaast besteet erder bedrievigheid in de gemeente. De industriegebeeden van [[HalfweggeHalfweg]] en [[Spaorndam]] bunt zoveul in groottegreutte too-enommen dat zi-j neet meer in eenne kenschetse van de gemeente meugt ontbrekken.
 
DenDe gemeente besteet uut de volgende plaetsenplaetse:
* [[Haarlemmerleede]]
* [[Halfwegge (Haarlemmerleede en Spaornwolde)|Halfweg]] (gemeentehoes)
 
==Geskiednis==
De gemeente Haarlemmerleede en Spaornwolde is ontstaon op [[8 september]] [[1857]] deur samenvooging van de gemeenten [[Haarlemmerleede]] en [[Spaornwolde]]. HetEt eurspronkeleke veurstel was om dende ni-je gemeente Haarlemmerleede te neumen. Onder drök van verzeuken van inwonners van Spaornwolde is hieraan den name Spaarnwoude too-evoogd. Dit umdat Spaornwolde varrewegwietweg hetet oldstenoldste darp van dee twee was en ok al eeuwnlange as centrum op het gebeed van godsdeenst en onderwies veur darpen in de umgeaving was ontstaondeenden.
 
Op [[27 september]] [[1863]] bunt de gemeentes Houtriek en Polanen HalfweggeHalfweg en umgaevink en Zuudschalkwiek (teggenwoordigen wiek Schalkwiek in [[Haarlem]] Zuudoos too-evoogd. Nao de inpoldering van et Holtrak, een deledeel van et [[IJ]], in [[1874]] kwamen erder eenn groot delestuk laand bi-j: de Holtrakpolder.
 
Op [[1 mei]] [[1927]] was daorder eenne ni-je indealing van de gemeentegrenzen rundumme Haarlem, waorbi-j de gemeente Haarlem steavigdufteg wierd uut-ebreid. Den gemeenten Schoten en Spaorndammme gingen op in de gemeente Haarlem.
Veur Haarlemmerleede en Spaornwolde betekendenbetekkenden dit dat de Weerderpolder, en dealen van de Veerpolder, Zuuderpolder en de Romöllepolder an Haarlem wierden of-estaon.
 
Op [[1 oktober]] [[1963]] wierd de resterest van dizzendizze polders an Haarlem oaver-edragen. Hierbi-j wierd et darpsken Zuudschalkwiek dele van de gemeente Haarlem.
 
In 1963 en 1970 is eenn grootengroot deledeel van de Holtrakpolder oaver-egaon naor de gemeente [[Amsterdam]]. Dit ging neet zunder stried. Zo wierd [[Ruugoord]], naodat de eurspronkeleke bewonners vort waren egaonegaone, bewundbewond deur teggenstaanders van de innaomeinname. Ok den toonmaligetoonmoalegen burgemeisterbörgemeister Frank IJsselmuiden hef zich altied fel uutelaotenuut-elaoten teggen de uutbreiding van hetet Amsterdamse Havengebeed.
 
==Uutgaonde verwiezing==
* [http://www.haarlemmerliede.nl/ Gemeenteleke websteewebstea]
*''Webstee van de gemeente Haorlemmerleede. MitMet toostemminktoostemming is eenn gedeelte oaver-enonmen.''
 
==Galleri-je==
<gallery>
Ofbeelding:Halfweg_raadhoes.jpg|Raadhoes in Halfwegge
Ofbeelding:Halfweg_suukerfabreek.jpg|DenDe SuukerfabreekSukerfabriek van HalfweggeHalfweg
Ofbeelding:Spaarndam_karkjen.jpg|SpaorndammeSpaorndam, karkjen
Ofbeelding:Spaorndamme_brinker.jpg|Hansjen Brinker in SpaorndammeSpaorndam
</gallery>
{{Noord-Hollaand}}
 
{{NederlaandsePrevinsies}}
[[Kattegerie:Gemeente in Noord Hollaand]]
[[Kattegerie:Achterhooks_artikel]]
[[Kattegerie:Gemeente in Noord Hollaand]]
[[Kattegerie:Noord-Hollaand]]
 
10.086

bewarkingen

Navigatymenü