Verskil tüsken versys van "Fotografie"

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
NaegelBot (Oaverleg | bydragen)
K Bot: autematies tekse vervungen (-lijk +lek)
JAnDbot (Oaverleg | bydragen)
K botderbie: gan, ia, la aanders: bat-smg
Regel 43: Regel 43:
[[az:Fotoqrafiya]]
[[az:Fotoqrafiya]]
[[bar:Photographie]]
[[bar:Photographie]]
[[bat-smg:Portėgrapėjė]]
[[bat-smg:Puortėgrapėjė]]
[[be-x-old:Фатаграфія]]
[[be-x-old:Фатаграфія]]
[[bg:Фотография]]
[[bg:Фотография]]
Regel 69: Regel 69:
[[fur:Fotografie]]
[[fur:Fotografie]]
[[ga:Grianghrafadóireacht]]
[[ga:Grianghrafadóireacht]]
[[gan:拍相]]
[[gl:Fotografía]]
[[gl:Fotografía]]
[[he:צילום]]
[[he:צילום]]
Regel 76: Regel 77:
[[hu:Fényképezés]]
[[hu:Fényképezés]]
[[hy:Լուսանկարչություն]]
[[hy:Լուսանկարչություն]]
[[ia:Photographia]]
[[id:Fotografi]]
[[id:Fotografi]]
[[io:Fotografo]]
[[io:Fotografo]]
Regel 83: Regel 85:
[[ka:ფოტოგრაფია]]
[[ka:ფოტოგრაფია]]
[[ko:사진술]]
[[ko:사진술]]
[[la:Photographia]]
[[lb:Fotografie]]
[[lb:Fotografie]]
[[li:Fotografie]]
[[li:Fotografie]]

Versy up 16:23, 15 jul 2009

Fotografie is het met hulpe van licht en andere vormen van straoling maken van afbeeldingen van veurwarpen en verschienselen. Het woord is af-eleid van het Grieks en betekent letterlek schrieven met licht. (φωτος phootos=licht, γραφειν grafein=schrieven)

Iemand die (beroepsmatig) fotografie verricht wördt fotograaf enuumd. Veur het maken van een foto maakt men gebruuk van een camera. Een afdruk van een veurwarp dat direct op lichtgevulig materiaal elegd is en doarnoa belicht, is een fotogram.

Geschiedenisse

In 1816 maakte Joseph Nicephore Niépce een foto vanuut een raam deur een plate met een lichtgevulig materiaal in een camera obscura bloot te stellen an licht. Het beeld dat evormd wodden was een negatiefbeeld dat niet was gefixeerd, en dus deur wietere belichting buten de camera obscura verloren ging. De beelden die waren emaakt met disse techniek nuumde hi'j retinas.

In 1826 maken Niépce de eerste foto op een plate den was bedekt met bitumen (asfalt). Hi'j had hierveur een belichtingstied van maor liefst acht uur neudig bi'j helder zonlicht. De foto maken hi'j van zien achtertuin en deur het draaien van de zönne zag ie de schimme van twee kanten. Disse bitumen-beelden, die naost zwart en wit ook griestinten konden tonen, konden ook worden gefixeerd en in positieve beelden worden um-ezet.

Moar Louis Daguerre wordt ook vaak ezene as de uutvinder van de fotografie. In 1831 zette Daguerre de proefnemmingen van Niépce veurt met zilverjodide. In 1837 ontdekte Daguerre bi'j toeval de meugelekheid van ontwikkeling van het latente beeld. Hi'j had een gejodeerde verzilverde kopperplate kort belicht en hiernao bloot gesteld an kwikdamp. Hierop bleek zich een beeld te hebben evörmd. Hi'j nuumde dit proces Daguerreotype.

In 1834 begon William Henry Fox Talbot te experimenteren. Hi'j ontwikkelde een methode um papier lichtgevulig te maken deur het te dompelen in een zwakke zaltoplossing en doarnoa in een zilvernitraat oplossing. De lichtgevuligheid van zilvernitraat was al in 1727 ontdekt deur Johann Heinrich Schulze moar was tot dan toe niet meer as een curiositeit en kermisattractie. Thomas Wedgwood en Sir Humphrey Davy slaagden der in 1802 al in onder invloed van licht een beeld te vangen op veurbewarkt papier. Alleen lukte het hun niet dit beeld te fixeren. Maar Talbot lukte het de beelden te fixeren deur ze te dompelen in een sterke zaltoplossing. Ook ontdekte hi'j het negatief-positiefprocedé.

De 'uutvinding van de fotografie' wodden in januari 1839 bi'jnoa geliektiedig in Paries en in Londen an-ekondigd. Oaverigens staat in het Franse plaatsje Saint-Loup-de-Varennes - de plaatse woar Joseph Nicephore Niépce zien eerste proeven deed - een monument met de tekst "DANS CE VILLAGE NICEPHORE NIEPCE INVENTA la PHOTOGRAPHIE en 1822".

Umstreeks 1850 wodden dede papieren drager deur glas vervangen en hechtten zi'j de zilverhalogeniden met behulp van een collodiumloag op disse deurzichtige basis. Deze glasplaten mossen as ze nat waren worden belicht en meteen worden af-ewarkt. In 1871 vond de Engelse arts Maddox een dreuge methode uut, hij gebruukte een glasplate woarop zilverbromide in een gelatine laag ingebed wodden. Dit is in feite de oervörm van de huidige fotografische films.

Een ni'je ontwikkeling is de digitale fotografie. Hierbi'j wordt de traditionele camera, geladen met film (woarvan de chemische eigenschappen veranderen deur de belichting) vervangen deur een camera met een lichtgevulige elektronische sensor.

Relatie met andere uutdrukkingsvörmen

In vergelieking met andere uutdrukkingsvörmen als pictogrammen, diagrammen en kaarten, maar ook tekste zörgt de fotografie veur de zuverste benadering (maar niet per definitie: beste benadering) van de warkelekheid, as de digitale manipulatie uutblif. Doarmet dragen foto's maximaal bi'j aan een juuste communicatie van het oaverbrengen van een bepoalde gedachte oaver (een deel van) de warkelekheid.

Stereofotografie

Stereofotografie besteet uut het maken van twee opnames, geliektiedig emaakt, op ong. 6,5 cm van mekaar wat oavereenkömp met de gemiddelde afstand tussen twee mensenogen. Doarmet is het meugelek om diepte te zien.

Terminologie

Mal:Link FA