Portaol:In t niejs

Oet Wikipedie, de vraaie enzyklopedie
Gao naor: navigasie, zeuk

Op disse zied vie'j niejsberichten van de veurbieje tied in, en vake over, t Nedersaksies. Kiek in t archief veur ouwere berichten.

2014[bewark | bronkode bewarken]

25 april[bewark | bronkode bewarken]

t Nije album van Mooi Wark komp uut
Bron: Huus van de Taol

25 meert[bewark | bronkode bewarken]

Meertmaond dialektmaond bi'j RTV Drenthe, veur één dag alle uutzendingen in t Drèents
Bron: RTV Drenthe

29 meert[bewark | bronkode bewarken]

Zeuven op de acht Groningers groos op t Gronings
Bron: RTV Noord

7 febrewaori[bewark | bronkode bewarken]

Nije streektoalfunksionoaris veur t Grönnigs
Bron: RTV Noord

2013[bewark | bronkode bewarken]

31 oktober[bewark | bronkode bewarken]

Petisie veur hogere Nedersaksiese erkenning al deur ruum 10.000 meensen etekend
Bron: Nedersaksisch-is-een-taal.nl

30 oktober[bewark | bronkode bewarken]

Ofscheid van Bert Kamping van t Huus van de Taol
Per 1 november warkt Bert Kamping niet meer struktureel as muziekmetwarker in t Huus van de Taol. Drie jaor lang hef Bert in de twaalf uur in de week die e har geweldig zien best daon um de streektaolmeziek an te pirdjern.
Bron: Huus van de Taol

29 oktober[bewark | bronkode bewarken]

Facebook-zied 'Tweants. Wearldsproake.' tiert best
Donderdag 24 oktober scheut de Facebook-zied Tweants. Wearldsproake. de duzend meugers veurbie. Oprichter Martin ter Denge (Woolters) uut Riessen is daor wel blie mee: “t Gif an dat der al meer belangstelling kömp veur t Plat. Twee weken derveur ha'w nog ongeveer 700 meugers.” De zied is op-ezet um t Nedersaksies naor t Facebook-publiek te brengen. Ter Denge: “De inisiatieven van de bestaonde dialektorganisasies vu'k n bietjen te staoties. Ze organiseren n avend, brengen es n boekjen uut en dat was t dan. Niks mis mee, mer dat trekt allinnig meensen an die der toch al interesse in hadden en geet veurbie an t volk dat liever iets alledaas hef.” Ter Denge löt n grafiekjen zien van t bereik van zien Facebook-zied. Hij duuit uut: “t Jonge spul zit tegenswoordig de heeltied mer mit n striektillefoon in de haanden, dus daor ku'j ze t beste mee bereiken. Disse zied hef n potensieel bereik van 20.000 meensen per dag.”
t Doel van de Facebook-zied, löt Ter Denge weten, is dudelik maken dat t Nedersaksies n gewoon kommunikasiemiddel is, da'j liek as alle aandere talen overal veur gebruken kunnen, zonder da'j je eigen daor bezwaord over hoeven te veulen.
Bron: Radio350 (kiek hier veur t hele artikel)

11 oktober[bewark | bronkode bewarken]

De nije webstee van Stichting Urker Taol got vanavend los!
11 oktober roend 19.00 uur zal de nije webstee van Stichting Urker Taol los gaon. Op de webstee zullen tal van edigitalisierde archiefstukken over Urk en taolkundige zaken koemen te staon.
Bron: Stichting Urker Taol

11 september[bewark | bronkode bewarken]

Septembermaant Platdüütskmaant
Wij hebt in meert de Streektaolmaond, de Ostfriesen hebt Septembermaant-Plattdüütskmaant. Der bint de hiele maond activiteiten um het Platt an te fietern. De Ostfriesischen Landschaft hef dit organiseerd. En het mooie is: der doet steeds meer bedrieven, gemientes, schoelen en verenigings mit!
Gemientes vergadert in het Platt, schoelen kriegt lesprogramma's en der bint culturele bijienkomsten.Der is bijveurbeeld een zangwedstrijd veur jonge bands en muzikanten: Plattsounds. Volgens Cornelia Nath van de Ostfriesischen Landschaft is het Platt een levende taal. 'Bij vervagende grenzen is het mooi um oe in oen eigen taal te kunnen uten.'
Bron: Huus van de Taol

17 juli[bewark | bronkode bewarken]

Jeffrey Spalburg hef nen hit met zin nommer Hengelo-o-o.
Surinaamsen Tukker Jeffrey Spalburg krig redelik wat laandeliken andacht met zin reggaenommer Hengelo-o-o, wat deels in t Plat wörd ezungn. t Videooke wat he dr bie maakn is inmiddels zowat 500.000x bekken op de filmkessite YouTube.

29 juni[bewark | bronkode bewarken]

Daniël Lohues krig Johanna van Buren Kultuurpries
Daniël Lohues hef vanavond de Johanna van Buren Kultuurpries van Oost-Nederlaand in ontvangst eneumen. De Drentse muzikaant en teksteschriever kreeg de pries veur t bevorderen van de kultuur en streektaal van Oost-Nederlaand.
Volgens de sjurie slaagt Lohues der mit zien umvangrieke oeuvre as gien aander in um grote laandelike wardering te kriegen veur t Drents. Hij gebruukt t Nedersaksies op n levendige en authentieke wieze en steet al jaoren in uutverkochten theaters. Lohues is bekend van onder meer 'Op fietse' en 'O ja, dat was mooi'.
De kultuurpries besteet sinds 1981 en is verneumd naor de streektaaldichteres Johanna van Buren. Eerdere winnaars van de pries waren onder aandere Anne van der Meiden, Willem Wilmink, Bennie Jolink en Herman Finkers.
Bron: RTV Oost

5 juni[bewark | bronkode bewarken]

Weer gien erkenning veur t Nedersaksies
Het CDA in de Tweede Kamer blef proberen om het Nedersaksich as streektaal te bescharmen. Dat meldt CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum uut Leeg Zuthem.
Volgende weke wordt der debatteerd in de Tweede Kamer over het gebruuk van de Friese taal. Het CDA komp dan mit een motie waorin zij minister Ronald Plasterk oproept um ok veur het Nedersaksich op te komen. Het CDA wil dat het Nedersaksisch onder deel III van het Europees Handvest veur regionale talen en talen van minderheden wordt openeumen. Op die manier kan het gebruuk van dizze streektaal in cultuur, media en openbaar bestuur beter worden bescharmd en anefieterd worden.De veurige poging is mislukt; toen was Liesbeth Spies nog minister van Binnenlandse zaken.
Bron: Huus van de Taol

27 mei[bewark | bronkode bewarken]

Erkenning Nedersaksies opnij op agenda
Het Nedersaksisch kreg gien Europese erkenning. De motie van het CDA en de PvdA wordde vanmiddag niet voldoende esteund in de Tweede Kamer. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken had veurige weke al dudelk emaakt dat e gien zin hef um mit te warken an de erkenning. Toch was de verwachting dat de motie een meerderheid halen zul. De erkenning van het Nedersaksisch is belangriek veur de bescharming en het anfietern van de taal.
Bron: Huus van de Taol

22 meert[bewark | bronkode bewarken]

Nedersaksies opnij op de agenda
Gedippeteerde Rein Munniksma en Hans Gerritsen van de Stichting Streektaal-Organisatie in het Nedersaksisch Taalgebied (SONT) gaot nog een keer proberen um t Nedersaksies as taal erkend te kriegen. Munniksma en Gerritsen hebt alle Tweede Kamerfraksies benaderd en nou is het elukt um de erkenning van het Nedersaksies opnij op de agenda te kriegen in Den Haag.
Bron: Huus van de Taol