Warschau

Oet Wikipedie, de vraaie enzyklopedie
Gao naor: navigasie, zeuk
Kuif
Vlagge
De kaorte van Warschau
Warschau (Warszawa)

Warschau (Pools: Warszawa) is de heufdstad en mit 1.726.600 inwoners (2014) de grootste stad van Polen. De stad lig in 't historische laansdeel Mazovië an de Wisła, waorbie 't centrum op de linkeroever lig en 't stadsdeel Praga op de rechter. De agglomeraosie hef 2.201.900 inwoners (2003) en is nao die van Katowice de grootste van 't laand. 't Is ok de heufdstad van 't woiwodschap Mazovië.

Geschiedenis[bewark | bronkode bewarken]

Warschau beheurt niet tot de oldste steden van Polen: de eerste vermelding stamp uut 1241. Anvankelijk wanen 't de heufdstad van 't vorsendom Mazovië, mar in 1596 verplaotsen de Poolse koning zien residentie van Krakau naor 't centralere Warschau.

De Tweede Wereldoorlog verleup traogisch veur de stad: 't umvangrieke joodse getto wönnen verrineweerd nao de joodse opstand in 1943, en de stad wönnen grotendeels verwoest in en nao de opstand van 1944. De bevolking daolen van 1,3 miljoen in 1939 tot 420.000 in september 1945.

In de nao-oorlogse tied is 't olde centrum (Stare Miasto) echter in olde stiel herbouwd en de stad stiet now op de Wereldarfgoedlieste van UNESCO. De nauw-ezetten resteraosie gong de geschiedenis in as 't "Wonder van Warschau".

Uutgaonde verwiezingen[bewark | bronkode bewarken]

Wikimedia Commons Commons: Warschau - plaetjes, filmkes en/of geluudsbestaanden.