Ofsluutdiek

Oet Wikipedie, de vraaie enzyklopedie
Gao naor: navigasie, zeuk
Ofsluutdiek
Satellietfoto van de Ofsluutdiek
Bouw van de Ofsluutdiek

De Ofsluutdiek sluut sinds 1932 't Iesselmeer (de veurmaolige Zujerzee) of van de Waddenzee en loop van Den Oever op 't veurmaolige eilaand Wieringen naor 't Friese plekjen Zurich. De diek is 32 kilemeter lange, en is zo'n 90 meter breed. De Ofsluutdiek is een onderdeel van de Zujerzeewarken, dee ontwörpen bin deur Cornelis Lely.

In eerste instantie zol der een treinspoor over de diek hinnekoemen, hier is oek rekening mee ehouwen, mar dit treinspoor is der uuteindelijk neet ekömen. In de plaose van dit treinspoor is der een extra breje autoweg an-eleg. Dit wönnen de A7 of de E22. An de noordzied, de kaante van de Waddenzee, lig oek een fietspad.

't Woord 'diek' betekent een ofscheiding tussen laand en waoter. Dit zol krek ween as 't hele Iesselmeer dreugeleg wönnen, mar deur de veraandering van de plannen is 't een dam ewönnen: een scheiding tussen twee waoters. De Ofsluutdiek zol dus eigenlijks de Ofsluutdam eneumd mutten wonnen.

Opknapbeurte[bewark | bronkode bewarken]

Volgens de Minister van Verkeer en Waoterstaot Karla Peijs van 2006, is de Ofsluutdiek nao 75 jaor toe an een grote opknapbeurte. De diek is eigenlijks te leeg. De kroene en 't binnentalud bin neet voldoonde erosiebestendig. En oek de sluzen voldoon neet meer an de normen dee vandage de dag esteld wonnen.

Zee hef veurstellen edaon um de diek, en een kwak aandere dieken, waoterkeringen en sluzen, een grondige opknapbeurte te geven. 't Geet hier um ongeveer een kwart van de 3.000 kilemeter waoterkeringen in Nederlaand. Dit kos ongeveer zo'n 1,8 miljard euro.

Ofsluutdiek in aandere talen[bewark | bronkode bewarken]

Nedersaksisch[bewark | bronkode bewarken]

Uutgaonde verwiezingen[bewark | bronkode bewarken]

Wikimedia Commons Commons: Ofsluutdiek - plaetjes, filmkes en/of geluudsbestaanden.