Jakobus de Rechtvaardige

Oet Wikipedie, de vraaie enzyklopedie
Gao naor: navigasie, zeuk

Jakobus of Jacobus (Hebreews: יעקב Ya'akov; Greek Ἰάκωβος Iákōbos) wöd in de Biebel enuumd as de breur van de Heer, hi'j zolln dus de breur van Jezus ewest ween, mar wöd nie met-eteld in de zo-ehietn Heilige Fammilie (umdat 't in de RKK wöd ezegt dat Jezus gien breurs of zusters hadde umdat Maria altied maagd zolln bliem). Vake wöd e met de Jongere of de Mindere an-eduud, um 'm appat te holln van de apostel Jakobus (de Meerdere).

't Biebelboek Brief van Jakobus wöd tradisjoneel eziene as van zien haand.

Jeruzalem waren 't centrum van 't aldervrogste kristendom, met Jakobus an 't heufd van de gemiente töt 61; toe as he, voolgs Flavius Josephus, stienigd wördden.

"Breur van de Heer"[bewark | bronkode bewarken]

In de Biebel wöd Jakobus veur-esteld as 'n breur van Jezus, allene volngs de traditsie van de rooms-katholieke Karke wöd d'r met 't breur van de Heer nie bedoeld dat Jakobus warklik 'n breur van Jezus ware, in de zin dat e ok 'n zeune is van (Jozef en )Maria. De roomse Karke hef 't dogma anvaord dat Maria altied maagd zolln ebleem ween en zeg dat 't woordtie "breur" "neef" of "verwant" beteeknd. En met 'n 'dzölfn dogma hef de Orthodoxe Karke de traditsie dat Jakobus 'n halfbeur van Jezus is, geboorn uut 'n oldere brulfte van Jozef.

Nuvola apps ksig.png Dit artikel is eskreven in t Sallaands.